NRK Meny
Normal

Noe er råttent i Fredrikstad

Noe er råttent i byen Fredrikstad, mener distriktsredaktør Ulf Morten Davidsen.

Fengselcelle
Foto: Lars Håkon Pedersen / NRK

Ulf Morten Davidsens blogg

Gledesdreping er ingen hyggelig idrett, særlig ikke to dager etter at Fredrikstad sikret billetten til sin 18. cupfinale.

Men ingen fest er vellykket dersom ikke huset er ryddig før festen starter.

 

Alene i Norge, uten verge, sitter 16-åringen som er barnevernets og ikke fengselsvesenets ansvar, med gråten i halsen.

Ulf Morten Davidsen / Distriktsredaktørens ukekommentar

Lette etter feil før kampen

Som den fødte pessimist jeg er, så jeg fra tidlig onsdag morgen etter tydelige tegn på at semifinalen i cupen mellom Fredrikstad Fotballklubb og Start skulle bli en katastrofe.

Fordi jeg nesten alltid står opp på feil bein, er ikke det et tegn i seg selv, men på vei til jobben spratt en katt, ganske svart, over veien, og jeg var allerede i tapshumør.

Men dagen forløp bra, og folkehavetet på vei til Stadion, og ikke minst den varmende sola, ga løfter om en knallkamp.

Så kom regnet.

Da begynte jeg å lure på om det kanskje blir skiføre 12. november mens cupen går på fjernsyn.

Men jeg tok heldigvis feil igjen.

Byen har et problem

Når festrusen hadde lagt seg litt utover dagen i går, kom jeg til at de mørke skyene over Fredrikstad en festkveld i september like godt kan være et symbol på en skamplett for Østfolds største by.

For selv om FFK er fylkets og Norges beste fotballag, i alle fall når det gjelder, har byen et problem når det gjelder de aller svakeste blant oss - barna som må stole på at barnevernet skal ta vare på deres interesser når det gjelder som mest.

Barnevernet i Fredrikstad er inne i en turbulent periode, hvor vi må anta at mye kraft går med på å løse organisatoriske problemer.

Vi vet ikke, for barnevernets ledelse tror taushetsplikten som gjelder barna de skal beskytte, også gjelder for ledelsen av avdelingen. Derfor vet vi ikke hva lederen Bjørg Western mener om sin egen lederstil og den avdelingen hun er ansvarlig for.

Hun vil ikke svare på spørsmål, og vil hun svare, er det på hennes og ikke offentlighetens premisser.

Vi minner derfor om at hun selv den 22. oktober i fjor, for snart ett år siden, lovet at det skulle bli endringer til barnas beste. Barna skulle få hjelp innen fristen, sa hun.

Men får de det?

Bjørg Western har også tidligere, som leder av Tall Ships Races, vært opptatt å hemmeligholde dokumentasjon for offentligheten.

Men nå må hun, eller de som er sjefene hennes, snarest komme seg ut av sine hemmelige rom, og fortelle oss hva de gjør og hva de tenker på vegne av barna de skal ivareta.

Barn i fengsel

Fredrikstad kommune er i dag ansvarlig for at en 16 år gammel nederlandsk gutt sitter i varetektsfengslet for smugling, til tross for at Norge har ratifisert FNs barnekonvensjon artikkel 37, som fastslår at ingen barn skal fengsles, med mindre det er til beste for barnet.

Alene i Norge, uten verge, sitter 16-åringen som er barnevernets og ikke fengselsvesenets ansvar, med gråten i halsen.

To gutter på 15 og 16 år, utenfor all kontroll, som har gått løs på andre med balltre på en badeplass, og hvor 15 åringen tidligere har knivstukket en medelev på Haugåsen skole i Fredrikstad, er en annen historie fra virkeligheten.

Løsningen Fredrikstad velger er varetektsfengsel, selv om Bjørg Western allerede den 13 juni i år, lenge før balltrær ble tatt frem, mente det var viktig å få kartlagt hva slags hjelp barnevernet kunne kan bidra med i saken om den unge knivstikkeren.

Hvor mange som kom til Tall Ships Races, og hva Bjørg Western, rådmann Kjell Kåresen, ordfører Ole Haabeth og oppvekstutvalget i Fredrikstad i sine hemmelige sinn tenker om hvordan barnevernet i Fredrikstad skal drives, er rimelig uinteressant.

Det som er interessant er om Fredrikstad skal slå seg på brystet som den eneste norske byen som har tre barn i fengsel, eller om den er byen med landets beste fotballag.

12. november vet vi svaret på hva FFK er gode for, og ingen som var på stadion onsdag er i tvil.

Så lang frist, og så gode odds får ikke byens barnevern!

God helg!

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Lange køer på Ryggeveien

    Fv 118 Moss: Lange køer i begge retninger på Ryggeveien, mellom Bredsand og Rygge Storsenter. Årsaken er asfalteringsarbeid. Trafikken dirigeres, men det er saktegående køer, også fra E6 ved Årvollkrysset, ifølge tips.