Stjal ni smuglerbiler fra politilager

Utspekulerte tyver skiftet dekk før de kunne kjøre av gårde i bilene.

9 smuglerbiler som stod på politiets lager ved grensa er altså stjålet. Bilene var spesialbygde for smuglertrafikk og har trolig høy verdi for banden som står bak, sier politet. En av bilene har kommet til rette i Sverige, og var påsatt nye, falske skilter.

Stjal tilbake smuglerbiler

14. april ble en kolonne med polske- og tyskregistrerte biler stanset under en storstilt aksjon ved Rygge. Bilene som kom fra Sverige viste seg å være stappfulle av alkohol og sigaretter. Til sammen ble 15 biler beslaglagt.

Fem personer ble pågrepet, mens en del førere og passasjerer rømte til fots inn i skogen. Senere ble to personer til pågrepet. Alle bilene ble beslaglagt og tatt med til tollstasjonen på Svinesund.

Nå er ni av de spesialbygde bilene stjålet, forteller kontorsjef ved tollvesenet Wenche Fredriksen.

– Mest sannsynlig har alle disse bilene blitt stjålet fra lageret de befant seg på natt til 1. mai. Det lageret er på Svinesund, og brukes av både tollvesenet og politiet, sier Fredriksen.

Skiftet dekk

Politiadvokat John Skarpeid

Politiadvokat John Skarpeid

Foto: Espen Torgersen / NRK

Politiadvokat John Skarpeid mener tyveriet har vært planlagt nøye over lang tid.

– Dette har utspring i organisert kriminalitet. Det er dyktige kriminelle som har et stort nettverk. De har helt klart rekognosert dette området over tid, sier han.

Skarpeid sier smuglerligaen driver med det han kaller for sofistikert kriminalitet. De har store ressurser både med tanke på mannskap og kunnskap.

Da bilene ble beslaglagt tappet politiet dekkene for luft for å sikre bilene. Det stoppet ikke tyvene.

– De har skiftet dekk på bilene og greide å komme seg unna, sier Skarpeid.

En bil er funnet

Skarpeid mener det mest sannsynlig dreier seg om en smuglerliga som ville ha tilbake bilene sine.

– Det er sannsynligvis en sammenheng ettersom det er akkurat de bilene som er tatt, sier han.

Politiadvokaten frykter nå at bilene igjen blir brukt til smugling.

– Jeg er redd for at de vil komme over grensa igjen. De er flinke til å skifte skilt, som gjør at det er svært vanskelig å plukke ut bilene igjen.

En av de ni stjålne bilene er allerede kommet til rette i Sverige. Da var det nye skilter på bilen. Den er nå beslaglagt, men ingen ble pågrepet.

(Saken fortsetter under bildet.)

Ni biler stjålet fra politiets lager

Fra denne plassen ble de ni bilene stjålet.

Foto: Magnus Brenne Lund / NRK

– Helt klart organisert smugling

Området bilene er stjålet fra er gjerdet inn og overvåkes med kameraer. Ifølge Wenche Fredriksen i tollvesenet finnes det overvåkingsvideoer av deler av området der bilene var lagret.

– Nå skal vi se på hvorvidt vi kan finne ut hvem som har vært fører av disse bilene. Det kan se ut som om alle bilene har forsvunnet fra området samtidig, sier hun.

Hva tenker dere om dette?

– Dette viser jo at det helt klart er organisert smugling. Det viser klart at disse bilene kom sammen, og at man her har lagt mye jobb i å få disse bilene.

De 15 bilene hadde med seg til sammen 17 500 liter øl, 1700 liter brennevin og 314 000 sigaretter. Aldri før har så mange blitt stoppet i en konvoi med så mye alkohol.

Kan være klare for mer smugling

Wenche Fredriksen

Kontorsjef på Svinesund Wenche Fredriksen har fått tips om at bilene kan ha blitt lastet med alkohol igjen.

Foto: Christopher Oulie / NRK

Fredriksen tror det kan være smuglerne som vil ha tilbake bilene sine.

– Det virker i hvert fall som om det er det samme nettverket. Vi har også fått tips fra andre bilførere om at noen av bilene er lastet med alkohol i Sverige igjen.

Nå er biltyveriene anmeldt til politiet.

– Vi vil forsøke å prøve å fange opp disse bilene. Det er ingen umulighet at de vil komme tilbake over grensen med alkohol heller, sier Fredriksen.

De 15 bilene er bygd om for å kunne romme så mye smuglervarer som mulig. Se reportasje her:

Storsmuglere må skremmes og bilene deres må bort fra norske veier, mener FrPs Ulf Leirstein.