NRK Meny
Normal

– Politiet behandlet oss som om vi hadde med oss terrorister

En 26 år gammel kvinne fra Oslo raser mot politiet i Østfold etter at hun ble anmeldt for menneskesmugling sammen med tre andre i natt. Politiet advarer folk mot å hjelpe flyktninger over grensa.

Kontroll av syrere på Svinesund

Her stanser tollvesen og politi to biler som hadde plukket opp fire syrere i Sverige som skulle bli kjørt til Oslo. Flyktningene ble tatt hånd om av Østfold-politiet før de blir videretransportert til Politiets utlendingsenhet i Oslo.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Til sammen ni flyktninger, sju av dem fra Syria, ble tatt hånd om av norsk politi på norsk side av grensen ved Svinesund natt til torsdag. Samtidig er fire anmeldt for menneskesmugling.

– Vi stanset to biler som hadde plukket opp fire syrere i Sverige som skulle bli kjørt til Oslo. Flyktningene blir tatt hånd om av Østfold-politiet før de blir videretransportert til Politiets utlendingsenhet i Oslo, sier operasjonsleder Villy Meier i Østfold politidistrikt til NTB.

– Møtte ingen forståelse

Flyktninger på Svinesund

For syriske 'Mohammed' endte en flere uker lang reise gjennom Europa på tollstasjonen i Svinesund. Stadig flere gjør som ham. Politiets utlendingsenhet som er på grensen tar raskt personalia og fingeravtrykk

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Ifølge NTBs opplysninger ved grensen er de fire hjelperne som ble stanset i de norske bilene, tre menn og en kvinne, opprinnelig fra Homs i Syria.

En av de anmeldte, en 26 år gammel kvinne, forteller til Dagbladet at hun følte seg dårlig behandlet av Østfold-politiet.

– Politiet behandlet oss som om vi hadde med oss terrorister, og viste oss ingen forståelse, selv da vi forsøkte å forklare at de var imigranter. Vi forsøkte å forklare at de var flyktninger, men møtte ingen forståelse, sier hun til avisen.

– En bjørnetjenste

De fire som er anmeldt for menneskesmugling betegnes som «hjelpere» ved at de tilbyr seg å kjøre over grensen og plukke opp folk for så å kjøre tilbake over grensen.

Leder Tom Erik Guttulsrød ved Felles Kriminalenhet i Østfold politidistrikt sier folk som frakter flyktninger over grensa ikke hjelper til, men heller gjør flyktningene en bjørnetjeneste.

– Asylsøkerne må holdes igjen fordi de blir vitner i den menneskesmuglingssaken som blir anmeldt til politiet. Vi er heller ikke i samme situasjon som flere land nedover i Europa i og med at kollektivtrafikken hos oss går som normalt.

Guttulsrød påpeker samtidig at politiet har forståelse for at folk ønsker å hjelpe flyktningene.

– Politiet har forståelse for at bildene vi ser ute fra Europa påvirker veldig mange, og at det er mange som har lyst til å hjelpe til. Men vi må minne om at det er brudd på norsk lov å hjelpe personer over grensen, selv om de søker asyl.

Kontroll av flyktninger på Svinesund

Tollere sjekker personalia på bussen fra Malmö. For mange syriske flyktninger ender en flere uker lang reise gjennom Europa på tollstasjonen i Svinesund.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Kraftig økning

De første ni dagene i september har politiet i Østfold registrert nærmere 200 asylsøkere, opplyste Guttulsrød til NRK i går.

Dette er en markant økning fra første halvår i år, da det i snitt ble registrert én asylsøker hver dag.

Det ble registrert 753 nye asylsøknader i Norge forrige uke. 164 av disse var enslige mindreårige. De fleste kom fra Syria, Eritrea og Afghanistan, viser en oversikt fra Utlendingsdirektoratet (UDI).

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Uavgjort for Sarpsborg 08

    Lillestrøm og Sarpsborg 08 delte poengene på Åråsen i ettermiddag. Kampen endte 2-2.

  • Tøff motstand for Kvik Halden

    Kvik Halden spilte uavgjort 1-1 mot Grebbestad i en treningskamp lørdag ettermiddag. Grebbestad rykket i fjor opp til Divisjon 1 Söndra, som tilsvarer 2. divisjon i Norge.