NRK Meny
Normal

NHO vil dele inn Østfold i fire kommuner

Næringslivsorganisasjonen NHO tegnet opp et nytt kommunekart der Østfold består av kun fire kommuner. Rømskog er en del av «Nedre Romerike».

Laster kart, vennligst vent...

NHO vil dele inn Østfold i de fire kommunene Indre Østfold, Moss, Nedre Glomma og Halden. Rømskog er tegnet inn som en del av Nedre Romerike.

Valglogo

NHO har tegnet norgeskartet på nytt, og vil redusere antall kommuner i landet fra 428 til 77.

For Østfold sin del ønsker organisasjonen at kommunesammenslåinger bør ende opp i de fire storkommunene Halden, Moss, Indre Østfold og Nedre Glomma.

– Vi har satt i gang alle våre regionkontorer, analysert befolkningsutviklingen og vurdert pendlingstall for å se hvilke innbyggere som tilhører samme arbeidsregion: Ett bo- og arbeidsmarked danner grunnlaget for kommunen, sier NHO-sjef Kristin Skogen Lund til VG.

228 kommuner under 5000

I NHO sitt forslag vil Fredrikstad, Hvaler, Sarpsborg og Rakkestad slås sammen til Nedre Glomma. Moss, Rygge, Råde og Våler blir til Moss og Aremark slås sammen med Halden.

Den nye storkommunen Indre Østfold består i NHOs kart av Askim, Spydeberg, Eidsberg, Skiptvet, Trøgstad, Marker og Hobøl.

Rømskog er tegnet inn som en del av Nedre Romerike.

Ifølge NHOs tall var det i fjor 53 kommuner med 20.000 innbyggere eller mer. Det var 147 kommuner mellom 5000 og 20.000 innbyggere og hele 228 kommuner med mindre enn 5000 innbyggere.

– Det er nå vi skal se mot 2050. Da må vi innse at så små kommuner ikke har befolkningsgrunnlag for å ivareta befolkningen som blir igjen. Nå har de muligheten til å sikre fremtiden, sier Skogen Lund til VG.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: