Nexans-tillitsvalgt: – Dramatisk på kort sikt

Fellesforbundets Hans Petter A. Bærem forteller at Nexans-styret jobber med å finne alternative løsninger for de ansatte som blir permittert fra nyttår.

Nexans Halden
Foto: Rainer Prang / NRK

– På kort sikt, og for den enkeltes privatøkonomi er det selvfølgelig dramatisk. Det som er positivt i dette er at vi har gode ordrereserver på sikt, sier hovedtillitsvalgt på Nexans, Hans Petter A. Bærem fra Fellesforbundet til NRK.no.

Fredag kveld kom nyheten om at Halden-bedriften må permittere opp mot 140 ansatte fra 1. januar 2015, og inntil ett halvt år fremover, på grunn av ordresvikt og utsatte prosjekter. Ifølge Bærem er antallet permitteringer nå nedjustert.

– Det er 130 personer det er snakk om maksimalt. Vi har forberedt oss på at dette kunne komme som et «worst case-scenario». Nå som vi har fått beskjeden og står oppe i det, så tar ikke vi i klubben og klubbstyret lett på det for våre medlemmer.

– Snur hver stein

Han forteller at hovedoppgaven for fagforeningen først og fremst er å ivareta sine medlemmer, men at det også jobbes aktivt opp mot Nexans-styret for å finne alternative løsninger.

– Vi holder nær kontakt med medlemmene og tar spørsmål. Samtidig sitter vi i arbeidsgrupper internt i styret, snur hver stein og kommer opp med ideer på hvordan vi kan løse dette.

– Kanskje er det andre bedrifter i Nexans-systemet som noen kan hospitere ved i permisjonsperioden, som kan gjøre at færre mennesker må gå ut i permisjon, sier Bærem.

Allmøte mandag

I likhet med selskapets kommunikasjonsdirektør mener han fremtiden for Nexans ser mer lovende ut enn det kommende halvåret.

– Det er en dipp i produksjonen nå, frem til midten av året. På lang sikt føler vi oss rimelig trygge, men det er å løse den akutte situasjonen som opptar tiden vår nå, understreker Bærem.

Til uka vil alle de 430 Fellesforbundet-medlemmene i bedriften samles til et allmøte.

– Vi har noen ideer på blokka, men vi har et møte på mandag og tirsdag hvor vi skal evaluere disse tingene som vi har kommet opp med som en strategi. Før det er evaluert og eventuelt stemt over kan jeg ikke gå inn på de enkelte løsningsforslagene vi har, sier Bærem.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Se nyhetene fra NRK Østfold 20:55

    Bengt-Eigil Ruud gir deg siste nytt fra Østfold klokka 20:55.
  • Uhell skaper forsinkelser

    Det er redusert framkommelighet på brua over E6 ved Sollikrysset i Østfold på grunn av et trafikkuhell, melder Statens vegvesen.