NRK Meny
Normal

Nexans-tillitsvalgt: – Dramatisk på kort sikt

Fellesforbundets Hans Petter A. Bærem forteller at Nexans-styret jobber med å finne alternative løsninger for de ansatte som blir permittert fra nyttår.

Nexans Halden
Foto: Rainer Prang / NRK

– På kort sikt, og for den enkeltes privatøkonomi er det selvfølgelig dramatisk. Det som er positivt i dette er at vi har gode ordrereserver på sikt, sier hovedtillitsvalgt på Nexans, Hans Petter A. Bærem fra Fellesforbundet til NRK.no.

Fredag kveld kom nyheten om at Halden-bedriften må permittere opp mot 140 ansatte fra 1. januar 2015, og inntil ett halvt år fremover, på grunn av ordresvikt og utsatte prosjekter. Ifølge Bærem er antallet permitteringer nå nedjustert.

– Det er 130 personer det er snakk om maksimalt. Vi har forberedt oss på at dette kunne komme som et «worst case-scenario». Nå som vi har fått beskjeden og står oppe i det, så tar ikke vi i klubben og klubbstyret lett på det for våre medlemmer.

– Snur hver stein

Han forteller at hovedoppgaven for fagforeningen først og fremst er å ivareta sine medlemmer, men at det også jobbes aktivt opp mot Nexans-styret for å finne alternative løsninger.

– Vi holder nær kontakt med medlemmene og tar spørsmål. Samtidig sitter vi i arbeidsgrupper internt i styret, snur hver stein og kommer opp med ideer på hvordan vi kan løse dette.

– Kanskje er det andre bedrifter i Nexans-systemet som noen kan hospitere ved i permisjonsperioden, som kan gjøre at færre mennesker må gå ut i permisjon, sier Bærem.

Allmøte mandag

I likhet med selskapets kommunikasjonsdirektør mener han fremtiden for Nexans ser mer lovende ut enn det kommende halvåret.

– Det er en dipp i produksjonen nå, frem til midten av året. På lang sikt føler vi oss rimelig trygge, men det er å løse den akutte situasjonen som opptar tiden vår nå, understreker Bærem.

Til uka vil alle de 430 Fellesforbundet-medlemmene i bedriften samles til et allmøte.

– Vi har noen ideer på blokka, men vi har et møte på mandag og tirsdag hvor vi skal evaluere disse tingene som vi har kommet opp med som en strategi. Før det er evaluert og eventuelt stemt over kan jeg ikke gå inn på de enkelte løsningsforslagene vi har, sier Bærem.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Rittet stoppet på grunn av seilbåt

    Hele sykkelrittet Ladies Tour of Norway ble stoppet av bruåpning i Fredrikstad. Et brudd med fire syklister lå 21 sekunder foran hovedfeltet da brua ble stengt for å slippe igjennom en seilbåt. – De skal ha fått beskjed om dette, sånn jeg forstår det er det utenfor vårt ansvarsområde så lenge vi har gitt beskjed, sier teknisk rittleder Sondre Sørtveit til HA.

  • Klager på nei til felling av ulv

    Østfold Bondelag klager til Miljødirektoratet på fylkesmannens nei til skadefelling av en ulv. I klagen trekker de fram at 11 sauer ble tatt på innmarksbeite i Halden i jul og tidlig i august kom en ulv seg innenfor rovviltgjerder i Rakkestad og tok en sau. Fylkesleder i Østfold bondelag, Svend Arild Uvaag mener ulven må felles for å forebygge at flere husdyr blir tatt

    Ulv tok sau i Halden
    Foto: Lotte Olsen/NRK