Nexans må produsere nye kabler

Produksjonsfeil på seks oljekabler gjør at Nexans må bruke ett år på å produsere nye kabler til Oslofjordprosjektet.

Nexans, Halden

Haldenbedriften Nexans fikk kontrakt med Statnet verdt rundt 840 millioner kroner. Nå må kablene produseres på nytt.

Foto: Rainer Prang / NRK

I oktober skrev NRK.no at Oslofjord II-prosjektet til Statnett måtte utsettes på grunn av ekstra tensing av kraftkablene som skulle installeres.

Kablene skulle vært i sjøen mellom Moss og Horten allerede i høst – nå må deler av prosjektet utsettes i over ett år ekstra.

Grunnen er at det ble funnet feil ved seks oljekabler.

– Kablene møtte ikke de kontraktsmessige kravene. Vi har derfor bestemt oss for å produsere dem på nytt, sier Kristin Hessen i Nexans.

– De vil bli produsert ved vår fabrikk i Japan, og leveres i løpet av 2013.

Vil ikke kommentere pris

Kablene skal sikre stabil kraftoverføring i en forbindelse som både spiller en viktig rolle i det norske strømnettet og som vil lette kraftoverføringen mellom Norge og Sverige.

Hver enkelt kabel i Oslofjord II forbindelsen er 13 km lang og anlegget består av totalt 3 x 420 kV PEX sjøkabler og 6 x 420 kV papirisolerte sjøkabler. PEX-delen av anlegget vil bli den største i sitt slag i verden.

– Jeg vil presisere at det er oljekabel-delen av kontrakten som blir utsatt. PEX-kablene vil bli levert i forhold til kontrakt i 2012.

Kontrakten mellom Statnett og Nexans har en verdi på om lag 840 millioner kroner. Men hvor dyrt det blir å produsere nye kabler, eller hvem som skal betale for utsettelsen ønsker ikke Hessen å si noe om.

– Det er et forhold som jeg ikke ønsker å kommentere.

Konserndirektør Håkon Borgen i Statnett er fornøyd med at Nexans har valgt å produsere nye kabler.

– Statnett fokuserer på kvalitet i sine anlegg. Derfor er vi tilfredse med at Nexans av kvalitetshensyn har besluttet å produsere oljekablene på ny, sier han.

De eksisterende Oslofjordkablene ble produsert og installert av Nexans i ulike prosjekter mellom 1959 og 1980.