Nexans må permittere 140 ansatte

På grunn av ordresvikt og utsatte prosjekter ser Nexans seg nødt til å permittere 140 ansatte ved fabrikken på Isebakke i Halden fra og med nyttår.

Nexans i Halden

Nexans Norway må permittere 140 ansatte ved kabelfabrikken i Halden fra 1. januar neste år.

Foto: Rainer Prang / NRK

– Dette er en svært beklagelig og ingen hyggelig situasjon. Vi er veldig opptatt av at det skal være en ryddig og skikkelig prosess, men en permittering vil naturligvis oppleves som dramatisk for dem det gjelder, sier kommunikasjonsdirektør Trude Larstad i Nexans Norway AS til NRK.

Ifølge Halden Arbeiderblad ble de tillitsvalgte og to skiftlag ble informert om permitteringen torsdag, mens det ble holdt et åpent møte fredag.

– Vi har forberedt oss på at dette kunne skje i verste fall. Nå har vi fått beskjeden og det er klart at vi i klubben og klubbstyret ikke tar lett på det, sier hovedtillitsvalgt Hans Petter Bærem ved Nexans til NRK.

I tillegg er alle de drøyt 850 ansatte ved fabrikken i Halden varslet over e-post og intranett i bedriften.

– Vi varsler en varighet på seks måneder, men jobber med at det skal vare så kort som mulig. Vi jobber med flere tiltak for å dempe virkningene, sier Larstad.

Utfordrende 2015

Trude Larstad, Nexans

Kommunikasjonsdirektør Trude Larstad ved Nexans Norway.

Foto: Nexans Norway

Kommunikasjonsdirektøren forteller at det er flere grunner til at bedriften må permittere. Nexans har hatt et godt år i 2014, og det ser bra ut både på mellomlang og lang sikt.

Men i første halvdel av 2015 vil de ikke ha nok arbeid for å sysselsette alle ansatte.

– Neste år blir mer utfordrende. På grunn av forhold i markedet vil vi ha en midlertidig dypp i ordrebestillingen. Noen prosjekter er utsatt av våre kunder, samtidig har vi ikke nådd helt opp i konkurransen om andre prosjekter.

Les også:

Har snakket med Nav

Hvilke ansatte som blir direkte rammet av permitteringen er foreløpig ikke klart. Der pågår det nå en intern prosess.

Larstad er opptatt av at Nexans skal ta godt vare på de ansatte som blir rammet.

– Det kom overraskende på dem, men samtidig opplever vi at de tillitsvalgte har forståelse for hvorfor vi har blitt nødt til å gjøre dette når ting er som de er.

– Vi har allerede vært i kontakt med Nav, og skal ha et møte med dem til uka. Vi er opptatt av å ta vare på våre ansatte i permitteringsperioden, men hva som skjer er det litt for tidlig å si. Så langt har vi ikke kommet enda.