NRK Meny
Normal

Nesten slutt på kobbertyverier

Jernbaneverket har nesten fått bukt med kobbertyveriene som skapte problemer for togtrafikken.

Montering nye kabler

Her monteres det nye kabler, som ikke lenger er så attraktive å stjele.

Foto: Randi Folke-Olsen / Jernbaneverket

Kobbertyveriene fra Østfodlbanen har gått ned fra 18 i 2012 til ett så langt i år.

Skaper store problemer

– Tyvene utsetter seg selv for en alvorlig risiko for dette er et høyspenningsanlegg hvor de tar en jordingsbit ifra, så den kretsen som blir der kan være livsfarlig.

I tillegg går kobbertyveriene ut over togenes punktlighet og det blir dyrt når kabler må erstattes.

– Tar de jordledningene så kan det bety problemer for signalanlegget og vi får togstopp, forteller Prang.

I 2013 startet Jernbaneverket et prøveprosjekt på Østfoldbanen hvor jordingskabler i kobber ble byttet ut med ledninger i aluminium. Det samme har også blitt gjort noen steder i Oslo og på Dovrebanen,

– Vi ser på det siste tyveriet vi hadde at de unngår stedene vi har aluminium og går et lite stykke for å finne kobberledninger som de tar, sier driftsleder Jan Prang i Jernbaneverket.

Ikke lenger så attraktivt

Aluminium er lite attraktivt for tyvene, fordi kilosprisen er mye lavere, rundt 10 kroner, mot 40 kroner per kilo for kobber.

– Vekta på kobber i forhold til aluminium er mye større, så du må ha mange flere ledninger med aluminium for å oppnå ett kilo. Når prisen er mindre så er ikke aluminiumsledningen attraktiv, mener Prang.

Jernbaneverket vurderte også en jernledning som var vanskelig å klippe. Den så ut som en kobberledning. Med den løsninge ville tyvene forsøke og klippe. Det kunne gå ut over punktligheten til togene. Jernbaneverket vurderte også en type overvåking.

– Vi landet på aluminium, det er en billig ledning, den er lett å handtere, den er montørvennlig, så på sikt er dette den beste løsningen.

Prøveprosjektet har vart ett år. Nå skal jernbaneverket jobbe med å få løsningen godkjent slik at det kan brukes som en fast løsning.

– Så om noen år så vil nok mange av disse jordledningene være byttet ut til aluminium.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Stoppet rusede bilførere

    En bilfører ble i natt stoppet av politiet på Greåker med ugyldig førerkort. Politiet mistenker ruspåvirkning og forholdet er anmeldt. På Ørebekk i Fredrikstad ble en ruspåvirket bilfører stoppet av UP i natt. Vedkommende er anmeldt og fikk førerkortet beslaglagt.

  • Brøt besøksforbudet

    En mann i 50-årene ble i natt pågrepet i Fredrikstad for brudd på besøksforbudet. Det melder politiet på Twitter. Mannen skal avhøres utover dagen.