NRK Meny
Normal

Nektet paroler i 1.mai-tog

«Ytringsfrihet og lokaldemokrati må vernes» ble for sterk kost for Arbeiderpartiet i Halden.

Fagforbundets Kirsti Rørmyr i 1.mai-tog

Fagforbundets Kirsti Rørmyr i 1.mai-tog.

Foto: Lars H. Pedersen / NRK

Fagforbundets paroler «Nei til utkastelse og nedbemanning av tillitsvalgte» og «Ytringsfrihet og lokaldemokrati må vernes» måtte i følge LO-lederen i Halden trekkes som følge av at Arbeiderpartiet satte foten ned.

LO-leder i Halden, Anne Gundersen, forklarer hvordan det skjedde;

- Det ble en heftig diskusjon i komiteen, der parolene ble nedstemt av Arbeiderpartiets representant. Det ble inngått et kompromiss, der parolen i stedet ble at "Hovedavtalen må respekteres". Sånn jeg ser dette er det en fagforeningsknusing, der de tar litt etter litt, og slik skal vi ikke ha det i 2010, sier Gundersen.

Hun angrer etterpå at hun ikke sto hardere på kravet om disse parolene.

Odd Riise satt som Arbeiderpartiets representant i 1.mai-komiteen. Han oppfatter ikke at det var noen nedstemming.

- Vi diskuterte en lang rekke paroler, og både LO og vi måtte droppe flere vi hadde foreslått. Det ble til slutt full enighet om de parolene som ble med i toget, sier Riise.

Han avviser dermed at Arbeiderpartiet overkjørte fagforbundene ved å sette foten ned.

Langvarige konflikter i Halden

1.mai-tog i Halden

1.mai-tog i Halden

Foto: Lars H. Pedersen / NRK

Det har vært mange og lange konflikter i Halden, mellom Fagforbundet og kommunen, og i Halden Arbeiderblad.

Tidligere har Fagforbundet sentralt tatt avstand fra det de mener er Halden kommunes forsøk på å sette munnkurv på lokalt tillitsvalgte.

Nå ser det ut til at konfliktene også har nådd 1.mai-komiteen i byen.

– Vi føler oss kneblet

Fagforbundets leder i Halden kommune, Kirsti Rørmyr, mener det var svakt av Arbeiderpartiet å stemme ned parolene til 1.mai-toget.

– Vi føler det som en knebling og feigt at vi må kompromisse på parolene, sier Rørmyr til NRK.

Yngve Hågensen talte under lørdagens 1.mai-feiring i byen etter at toget med de mer tradisjonelle parolene gikk gjennom Haldens gater klokken 13 lørdag ettermiddag.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Må reparere skader på veier

    Mye av veivedlikeholdet i fylket i sommer vil dreie seg om å reparere skadene fra en tøff vinter. Det sier Arne Bjørklund, som leder driftsseksjonen i veiavdelingen til Statens vegvesen i Østfold. Asfalteringen er nå i gang flere steder i Østfold, og Bjørklund ber bilister vise hensyn

  • Stiller til gjenvalg

    Eivind Normann Borge fra Fremskrittspartiet stiller på nytt som ordførerkandidat for Hvaler Fremskrittsparti ved valget neste høst. Det skriver Fredriksstad Blad.
    68 gamle Borge hadde egentlig tenkt å trekke seg fra politikken, men sier han har fått en rekke henvendelser den siste tiden fra folk som ber ham om å stille til valg igjen.