NRK Meny
Normal

Nekter for å ha sett motormail

Den daglige lederen for en vedlikeholdsbedrift som er knyttet til korrupsjonssaken i Moss, kan ikke huske å ha sett en bekymringsmelding som ble sendt ham på e-post.

Kjerstin Dahler

Rettens administrator Kjerstin Dahler i Moss tingrett i dag.

Foto: Espen Torgersen/NRK

E-posten ble sendt i januar 2011 fra bedriftens økonomiansvarlig til den korrupsjonstiltalte mannen. Den gikk også som kopi til den daglige lederen.

I e-posten ble det uttrykt bekymring om hvordan utgiftene til motoren skulle behandles slik at den kunne gå gjennom i et regnskap.

– Den har jeg ikke lest. Jeg hadde veldig mye å gjøre på den tiden og fikk hundrevis av e-poster, svarte han i retten i dag.

– Så den først hos advokaten

Han hevdet i retten at han først fant ut om motoren måneden etter. En måned senere gikk de til advokat for å granske saken videre.

– Denne e-posten så jeg første gang i møte med advokaten vår i april, sier han.

To menn sitter tiltalt for korrupsjon og føring av fiktive fakturaer. Korrupsjonstiltalen går på at en tidligere medeier i en vedlikeholdsbedrift skal ha kjøpt en motor fra selskapet og gitt den i gave til en av bedriftens kunder.

Kunden skal ha hatt en stilling i en annen mossebedrift og han hadde blant annet ansvar for inngåelse av kontrakter. Motoren har en verdi på rundt en halv million kroner.

Den daglige lederen tegnet et bilde av en bedrift som hadde dårlig styring på økonomien, og at han selv hadde hatt så mye å gjøre, at han husket lite fra tiden hvor alt dette skal ha skjedd.

– Hårreisende at ingen oppdaget det

Fakturaen på nesten en halv million kroner ble ført i regnskapet uten at daglig leder eller noen av deleierne oppdaget det. Begge de tiltalte nekter straffskyld.

I dag har også en tidligere deleier av selskapet som kjøpte motoren vitnet.

– Det er hårreisende at ingen har oppdaget fakturaen, innrømmet han i retten i dag.

Likevel var han ikke i tvil om at det var hans tidligere kollega og medeier, som er tiltalt, som har gjennomført handelen.

Ble satt ut av e-post

På spørsmål i retten om hvordan det var mulig at en så stor faktura kunne bli ført i regnskapet hadde han dog ikke noe svar på.

Da han fikk se e-posten som er omtalt tidligere i artikkelen om hvordan motoren skulle finansieres, ble han litt satt ut og ba om en pause for å undersøke noe.

– Jeg fant ut om motoren i slutten av mars 2011, sa han etter pausen.

– Jeg finner hele saken hårreisende.

– Inngår ikke kontrakter

Den tiltalte tidligere medeieren hevdet tidligere denne uken at motoren var daglig leders bord.

– Jeg har bare gitt en beskjed videre. Det er ikke jeg som inngår kontrakter, sa han.

I morgen skal økonomiansvarlig vitne, og det knytter seg stor spenning til hans forklaring.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Kontroll på skogbrann

    Brannvesenet i Fredrikstad har kontroll på en lyng- og skogbrann på Vikane. Fredag formiddag fikk brannvesenet melding om at det brant i et ca. ett mål stort område ved Sareptaveien. Alarmsentral Brann Øst advarer mot stor skogbrannfare.

  • Trafikkuhell på E6 ved Solli

    Det er kødannelse på E6 ved Solli. Årsaken er et trafikkuhell i sørgående retning. Nødetatene er på vei.