NRK Meny
Normal

Nekter å flytte rustholk

Norske eiere nekter å flytte MS Hamen fra svensk ankringsplass.

Eierne av det 1 350 tonn tunge lasteskipet M/S Hamen fra 1949 nekter å flytte skipet fra sin ankringsplass på Hälle i Iddefjorden.

Strømstad kommune hadde varslet bøter, dersom ikke skipet var fjernet innen 1. november i år.

Nå er det uvisst hvor lenge skipet blir liggende.

Les også:

MS Hamen i Iddefjorden

Skipet har ligget i Iddefjorden i mange år allerede. MS Hamen var i norsk eie fra 1960 til 1996, og i svensk eie fra 1996 til 2004. En stiftelse ble opprettet i 2003 for å hindre opphugging av fartøyet.

Foto: Rainer Prang / NRK

Har fått nok av skipet

Strømstad kommune er lei av skipet og varslet i sommer bøter på 30 000 svenske kroner per måned, om ikke skipet blir tauet vekk, slik eierne har lovet.

Den svenske kommunen har til og med søkt den norske ambassadøren i Stockholm om hjelp, for å få norske myndigheter til å fokusere på det Strømstad kommune mener er et miljøproblem.

- Skipet skulle for lenge siden ha vært tauet til et norsk verft for restaurering. Men på tross av gjentatte løfter om tiltak, har ingenting skjedd, skriver Strømstad-ordfører Ronny Brorsson til den norske ambassadøren.

Les også:

M/S Hamen

- For hvert år som går nærmer skipet seg et stadium der det ikke lenger er mulig å gjennomføre noen restaurering, skriver Strømstads ordfører til den norske ambassadøren i Stockholm.

Foto: Rainer Prang / NRK

Anker avgjørelse

Det er Stiftelsen MS Hamen som eier skipet. Eierne skriver i et brev til Strømstad kommune at skipet ligger helt legalt på Hälle.

Selv om naboene i området og Strømstad kommune oppfatter skipet som forurensning, gjør ikke eierne det selv.

Stiftelsen MS Hamen mener Strømstad kommune ikke har hjemmel i loven å bøtelegge eierne.

Eierne hevder også at Strømstad kommune ikke har rett til å be om at skipet fjernes fordi det ligger på en eiendom almenheten ikke har adgang til.

Strømstad kommunes vedtak om bøtelegging og krav om fjerning er nå anket til Västra Götalands län.

Les også:

M/S Hamen

MS Hamen er det eneste gjenværende, norske utenriksfartøy fra norsk skipsfarts gullalder. Hun representerer en fartøytype fra utenriksflåten som seilte i nordeuropeisk fart, først som dampskip senere ombygd til motorskip.

Foto: Rainer Prang / NRK

Krangel ikke avgjort

Eierne har fått nærmere to millioner kroner fra Riksantikvaren fordelt på 2009 og 2010 for å ruste opp skipet til å bli et minne om norske sjøfolks storhetstid.

Men Stiftelsen MS Hamen er uenig med Riksantikvaren om hvordan midlene skal brukes.

Stiftelsen hevder kravene fra Riksantikvaren påfører stiftelsen utgifter, noe Riksantikvaren avviser.

Saken er for tiden til behandling i Miljøverndepartementet.

Video nsps_upload_2009_11_6_15_29_52_5633.jpg

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Se NRK Østfolds TV-sending 20:55

  • Militærøvelse i Fredrikstad

    Flere militærhelikoptre er i lufta over Fredrikstad i kveld som følge av en øvelse som pågår fram til fredag. Det er Luftforsvaret som står bak.