NRK Meny
Normal

Nei til Wang, ja til mer gym

Det går mot flertall mot å la Wang ungdomsskole etablere seg i Fredrikstad kommune. Men ordføreren tar til orde for å utvide tilbudet om fysisk aktivitet i de kommunale skolene.

WANG Toppidrett på Fredrikstad stadion

Wang har søkt om å etablere ungdomsskole i samme lokaler som den videregående skolen på Fredrikstad stadion.

Foto: Petter Larsson

Wang Ung Fredrikstad har søkt om godkjenning av en skole med 190 elevplasser på 8. til 10. årstrinn med oppstart høsten 2015.

Skolen planlegges i lokaler på Fredrikstad stadion, der Wangs videregående skole ligger fra før.

Men planene er møtt med skepsis, og nå har Fredrikstad Arbeiderparti bestemt seg for å gå imot planene. Dermed synes det helt klart at det ikke blir noe flertall for å tillate Wang å etablere skolen i Fredrikstad.

Satser på fellesskolen

– Vi har fokus på å utvikle fellesskolen. Vi tror en sterk fellesskole er det beste utgangspunktet for å øke kunnskapen i samfunnet vårt. Vi tror ikke Wang Ung isolert sett er den største utfordringen i en sånn sammenheng, men vi er redd for en utvikling der vi får stadig flere private skoler, sier ordfører Jon-Ivar Nygård i Fredrikstad.

Utvikle valgfag

Han medgir likevel at idretten helt klart har noen poenger i det de har spilt inn: At kommunen og skolene er for dårlig på fysisk aktivitet.

– Derfor har vi nå kommet opp med et forslag om at vi ønsker å videreutvikle et av de valgfagene som er i ungdomsskolen og spisse det mot idrettsfag. Dermed ønsker vi å komme med et svar på det vi opplever at sentrale idrettslag i Fredrikstad er opptatt av.

– Kommer dette til å bli et like godt tilbud som det Wang eventuelt kunne tilbudt?

– Det er selvfølgelig veldig vanskelig å vurdere, fordi ingen av tilbudene eksisterer i utgangspunktet pr. i dag. Men det er den samme type tilnærming fordi Wang Ung jo ikke skulle være en idrettsskole, men skulle være en ungdomsskole med noe mer fokus på fysisk aktivitet. Nå gjør vi det samme grepet innenfor den kommunale skolen. Så inviterer vi også idrettslag og miljøer rundt klubbene til å være med i en dialog med kommunen for å utvikle et helhetlig idrettsfaglig tilbud til de av våre elever som måtte ønske det, sier Nygård.

– Kan det gi et godt tilbud til de som er villige til å satse på idretten for å bli toppidrettsutøvere?

– Nå er det ikke det Wang har ønsket å tilby heller. De ønsket å tilby en ungdomsskole som gir noe mer fokus på fysisk aktivitet, og for så vidt også noe mer matematikk. Det var vel det som lå i deres søknad. Når det gjelder dette med fysisk aktivitet, mener vi helt klart atvi kan klare å svare opp det innen den ordinære, kommunale skolen.

– Handler om å gi et tilbud

Ordfører Jon Ivar Nygård innrømmer at den fysiske aktiviteten i de kommunale ungdomsskolene med fordel kan bli bedre.

– Vi har en vei å gå. Vi ser også at vi innenfor den valgfagsordningen som ganske nylig er etablert har handlingsrom for å spisse dette tilbudet noe. Det vil jo være en del av elevene som måtte ønske dette valgfaget. Det er ikke sånn at alle elever vil kunne gå inn det. Det handler altså om å gi et tilbud, mener Nygård.

Han er ikke i tvil om at det er et flertall for å si nei til å anbefale søknaden fra Wang. Ordføreren understreker at kommunen ikke har generell motstand mot Wang og det de står for.

– Vi er godt tilfreds med Wang og har sågar etablert samarbeid med Wang om bruk av idrettsanlegg i Fredrikstad. Når det gjelder Wang og deres videregående skoletilbud, er jo det utmerket, og vi glad i det tilbudet. Men dette handler mer om hva vi tror er riktig for Fredrikstad og fellesskolen. Det handler om å bygge kunnskap i lokalsamfunnet vårt i årene som kommer.

– Tror du det også blir politisk flertall for forslaget om mer fysisk aktivitet i den offentlige grunnskolen?

– Ja, det har vi en forankring for, så det blir det et godt flertall for, tror Nygård.

Jon-Ivar Nygård (Ap)

Ordfører Jon-Ivar Nygård.

Foto: Tomas Berger

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Utøvet vold mot samboeren

    Politiet i Sarpsborg har pågrepet en mann i 60-årene, skriver de på Twitter. Mannen skal være beruset og ha utøvet vold mot samboeren sin. Hun har blitt påført mindre skader.

  • Fem menn bortvist fra strand i Moss

    Politiet har valgt å bortvise fem menn fra Sjøbadet i Moss og sentrum etter at de skal ha oppført seg upassende overfor andre personer på stedet.