NRK Meny
Normal

Nei til vindkraft i Aremark

Kjølen Vindpark AS har fått endelig avslag på sin søknad om å bygge vindkraftverk i Vestfjella i Aremark kommune. Saken er avgjort i departementet i dag.

Vindkraft

Kjølen Vindpark A/S har fått endelig avslag på søknaden om å bygge vindkraftverk i Vestfjella.

Foto: Frank May / NTB scanpix

NVE avslo konsesjonssøknaden i mars 2013. Vedtaket ble påklaget av blant andre Kjølen Vindpark AS og enkelte grunneiere i området.

Olje- og energidepartementet (OED) avslo tirsdag med endelig virkning klagene på NVEs avslag.

– Jeg har lagt avgjørende vekt på at planområdet for vindkraftverket ligger i et stort, sammenhengende og lite berørt område, som bør vernes mot store inngrep. Vindkraftverket vil ha negative virkninger for friluftslivet og naturverdier i området, som overstiger fordelene. Det er derfor ikke grunnlag for å gi konsesjon, sier olje- og energiminister Tord Lien (Frp).

Vestfjellas Venner: – Ikke uventet

Bård Andersen i Vestfjellas Venner er svært glad for at avslaget på konsesjonssøknaden nå er endelig.

– Vi er veldig glade, for dette har vært en lang og hard kamp. Vi er lykkelige når vi får det resultatet vi håpet på, forteller han.

Andersen er ikke overrasket over at det ble avslag, men han fortaller at Vestfjellas Venner har vært avvende helt til avgjørelsen falt i dag.

– Det lå tre ganger nei fra NVE og to ganger nei fra det lokale kommunestyret, og man kjører normalt ikke over slike avgjørelser. Det var forsåvidt ikke helt uventet, men man er aldri trygg på om det blir et politisk spill. Vi har ikke tatt noen seier på forskudd, sier han.

– Tragisk

Fylkesordførerkandidaten til Østfold Senterparti, Johan Edvard Grimstad, er derimot av en helt annen oppfatning enn Bård Andersen.

– Vi brenner for at vi skal jobbe for bedre klima, og her er det noens preferanser for hva som er et lokalt miljøvern som blir en spiker i kista for et bedre klimavalg. Det er noen som mener at dette området er så øde at det må få være øde, - det ødelegger for en vesentlig faktor for et bedre klima.

– Dette er tragisk, slår han fast.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Halden planlegger utleie elbiler

    Halden kommune søker om støtter til å etablere en elbilpool.
    Kommunen ber om 3 millioner kroner fra en pott Miljødirektoratet har satt av til klimatiltak. Planen er at 35 innleide elbiler skal erstatte ansattes bruk av privatbil på jobben. Etter klokka etter kl. 16 og i helgene skal de leies ut til innbyggerne, forteller Martin vik leder for kommunikasjon og service i Halden kommune

  • Informerte ikke politikerne

    Administrasjonen i Aremark skal ha betalt ut mer enn seks millioner kroner ut over vedtatt budsjett for rehabiliteringen av Aremark skole, uten at kommunestyret ble informert. Nå kobles kontrollutvalget inn. Det skriver Halden Arbeiderblad. Ordfører Geir Aarbu sier til avisen han ikke visste om overskridelsene