NRK Meny
Normal

Nei til fyrverkeri

Har du planer om å kjøpe fyrverkeri i utlandet? Glem det!

Tollvesenet har beslaglagt mer fyrverkeri i år enn før.

Norske tollere har de senere årene beslaglagt mengder med fyrverkeri kjøpt i Sverige.

Foto: Tomas Berger / NRK

Det er ikke lov å ta med seg fyrverkeri fra utlandet til Norge og Tollvesenet sender nå ut en advarsel til alle som reiser over grensen for å hamstre fyrverkeri om å droppe det.

Fyrverkeri beslag

Stadig flere nordmenn er klar over forbudet mot å handle fyrverkeri i Sverige, og beslagene er redusert. Men Tollvesenet regner allikevel med at noen lar seg friste til å handle fyrverkeri i år under julehandelen i svenske butikker.

Foto: Tollvesenet

- Det er et absolutt forbud mot innførsel av fyrverkeri for privatpersoner, opplyser underdirektør Anita Graff i vareførselsseksjonen Toll- og avgiftsdirektoratet.

Les også:
Smuglet sigaretter og fyrverkeri
Avdekket ulovlig fyrverkeri i Sarpsborg

Mye billigere i Sverige

På svensk side er ofte fyrverkeri som er av identisk størrelse med samme produkt til salgs i Norge langt rimeligere, og utvalget er større.

Dette er ofte utslagsgivende for at mange nordmenn tar sjansen på ulovlig å ta med seg fyrverkeri etter en grensehandel i Sverige.

- All erfaring tyder på at Tollvesenet også i år kommer til å beslaglegge noe fyrverkeri i løpet av jule- og nyttårstiden, men det ser ut til at flere og flere er klar over forbudet. De siste årene har det også vært innstramminger i salget av fyrverkeri i Sverige, sier Graff.

Les også:
Slapp unna rakettskadene
Fyrverkeri startet flere branner

Fyrverkeri

Det er kun profesjonelle pyroteknikere som kan bruke raketter med styrepinne i klasse II og III (se reglene nederst på siden). Aldersgrensen for kjøp og bruk av de fleste typer fyrverkeri er 18 år.

Foto: Anders Winlund / NRK

Strenge regler

I Norge er reglene at fyrverkeri kun skal selges eller utleveres fra handelslokale/salgssted med tillatelse fra brannvesenet.

Privatpersoner kan ikke ta med seg fyrverkeri fra utlandet.

For å importere fyrverkeri til Norge kreves en innførselstillatelse utstedt av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Ulovlig import av fyrverkeri kan medføre staffeforfølgelse.

Les reglene:
Regler for kjøp og bruk av fyrverkeri

Se nett-TV om fyrverkerismugling i 2008:

Video nsps_upload_2008_12_30_14_51_8_1312.jpgInnholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Klemte hånda under vask

    En person er sendt til sykehuset på Kalnes etter at han fikk hånda i klem da han drev med vasking. Det opplyser Follo-politiet.