NRK Meny
Normal

Halvparten av vognene fikk kjørenekt

Nær halvparten av alle campingvognene som ble kontrollert på vei til Gatebil på Rudskogen fikk kjøreforbud. – Resultatet er nedslående, forteller inspektør i Statens vegvesen.

Statens Vegvesen holder tekniske kontroller i forbindelse med festivalen på Rudskogen for å øke fokuset på sikkerhet langs veien.

Flere av campingvognene som ble stanset torsdag var i så dårlig forfatning at boenheten var i ferd med å skille seg fra underdelen.

I forbindelse med helgens Gatebil-festival på Rudskogen Motorsenter i Rakkestad holder Statens vegvesen og politiet trafikkontroller i både Sarpsborg- og Rakkestad-området hele helgen gjennom.

Arrangørene venter opp mot 50 000 besøkende til årets festival, noe som nødvendigvis også betyr en del biler og campingvogner.

Resultatet etter den første dagen med kontroller torsdag var nedslående.

– Kontrollene viste at mange av kjøretøyene var i relativt god forfatning, men campingvognene var dårlige. Halvparten av vognene som ble kontrollert hadde en alvorlig feil eller mangel. Veldig mange av dem manglet bremser, forteller inspektør Øyvind Grotterød i Statens vegvesen.

Stått på låve i mange år

Øyvind Grotterød

Inspektør Øyvind Grotterød oppfordrer de som skal på festival til å heller kjøpe seg et telt enn en billig campingvogn.

Foto: Petter Larsson/NRK

De verste tilfellene under kontrollen torsdag dreide seg om alle campingvognene som hadde store råteskader.

– Det var en del som fikk kjøreforbud fordi boenheten var i ferd med å skille seg fra underdelen, sier Grotterød.

Mange av personene som sitter bak rattet på bilene på vei til Rudskogen er relativt unge.

– En del av dem har fortalt at vognene har stått på en låve i mange år, også har de blitt dratt frem nå for å være med til Rudskogen. Vi ble overrasket over standarden på campingvognene. Det er nok en del av de yngre sjåførene som ikke tenker på konsekvensene, mange av dem hadde også kjørt mange mil.

Inspektøren forteller at det rett og slett ikke var plass til alle campingvognene som hadde feil på kontrollplassene torsdag.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kontroll av campingvogner

Kontrollplassene i både Sarpsborg og Rakkestad fylte seg raskt opp torsdag.

Foto: Petter Larsson/NRK

– Kjøp heller et telt

Dermed måtte vegvesenet hjelpe noen av vognene til campingområdet på Rudskogen, før vognene ble avskiltet der.

Desto flere fikk kjøreforbud, uten at det virket å legge en demper på stemningen.

Trafikkontroll

Statens vegvesen skal holde kontroller gjennom hele helgen i samarbeid med politiet og Tollvesenet.

Foto: Petter Larsson/NRK

– En del av dem startet festen på kontrollplassen. De satt seg ned og drakk øl og koste seg, mens de ventet på en mekaniker eller en venn som kunne hjelpe dem.

Grotterød oppfordrer nå folk som skal til Rudskogen om å undersøke campingvogna før de setter kursen mot Rakkestad.

– En stor oppfordring til dem som skal ut i trafikken, er å sjekke at utstyret er i orden før de legger ut på langtur. Det gjelder bremser, lys, dekk, hjullagre, koblingsutstyr, og ikke minst at hengeren ikke er så råtten at det er fare for at den blir liggende igjen i veien.

– Jeg vil også oppfordre mange av de unge til å heller kjøpe seg et telt. Vi ser at mange kommer med billige campingvogner, hvor boenhetene nesten er det dårligste disse personene eier, sier han.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Se kveldens siste nyhetssending

    Programleder: Bengt-Eigil Ruud
  • Stanset etter vinglete kjøring

    En bilfører fremstilles for utvidet prøve etter å ha blitt stanset av politiet etter vinglete kjøring i Fredrikstad. Bilføreren anmeldes også for kjøring uten gyldig førerkort. Bileier, som satt ved siden av, anmeldes for å ha overlatt bilen til en som ikke fylte vilkårene, skriver politiet på Twitter.