NRK Meny
Normal

Nederlag for kvinnefotballen

Tidligere landslagsspillere reagerer på at Sarpsborg 08 ikke lenger skal satse på kvinnefotball. – I mine øyne er kvinnefotball like viktig som herrefotball, sier Birthe Hegstad.

Sarpsborg 08-damene

BLÅ DRAKT: Sarpsborg 08-drakta kommer til å være forbeholdt gutter i årene fremover.

Foto: Mathias Lunde Kristoffersen/NRK

– Det er fryktelig synd, Østfold har alltid hatt gode lag, sier tidligere landslagsspiller Birthe Hegstad til NRK.

Onsdag ble det kjent at Sarpsborg 08 legger ned sin satsing på kvinnefotball.

– Det var et valg vi selv tok. Det er basert på at vi etter mange år med forsøk, føler at vi ikke har lyktes, sier styreleder i Sarpsborg 08, Cato Haug.

Det overrasker Hegstad som ble uoffisiell verdensmester med landslaget i 1988 og som har vunnet EM. På 1990-tallet spilte hun flere år i Mosseklubben Sprint-Jeløy og senere Athene Moss.

– Østfold har avlet frem mange gode spillere gjennom tidene, fra dag én og frem til i dag. Østfold er et stort område med mye ungdomsfotball, og det er trist at de som vil prøve seg i toppen må ut av fylket, fortsetter hun.

FOTBALL-VM FOTBALL-VM KVINNER

OLYMPISK MESTER: Bente Nordby voktet fotballmålet til Norge og fikk med seg en OL-medalje fra Sydney i 2000.

Foto: Johannessen, Sara / NTB scanpix

– Det har ikke skjedd så mye med satsingen på kvinnefotball rundt omkring siden jeg selv var aktiv. Internasjonalt går det veldig fremover, det er synd vi ikke klarer å holde følge, sier Bente Nordby. Den tidligere olympiske mesteren i fotball, hadde flere aktive fotballår i Østfold.

– Det var veldig mange gode jenter i Østfold. Det var et godt miljø.

– Vi har ikke vært flinke nok

Øyvind Strøm, Østfold fotballkrets

TRENGER UNGE SPILLERE: Daglig leder i Østfold fotballkrets, Øyvind Strøm, mener det mangler grunnlag for å skape gode kamparenaer for fotballjentene i Østfold.

Foto: Østfold Fotbalkrets

– Jeg syns det er beklagelig at de ikke har klart å fullføre den ambisjonen som lå der den gangen de klarte å etablere en toppfotballsatsing på kvinnesiden i Østfold. Samtidig har jeg respekt for den beslutningen Sarpsborg 08 har tatt, sier Øyvind Strøm, daglig leder i Østfold fotballkrets.

Kvinnelaget til Sarpsborg-klubben luktet i 2013 på Toppserien, etter det har det gradvis gått nedover. I dag spiller laget i andre divisjon.

– Vi har rett og slett ikke vært flinke nok. Vi har ikke klart å bygge en kultur og vi har ikke lykkes med kvinnesatsingen. Da er det bedre at vi prøver å få noen som er flinkere enn oss til å ta over satsingen, forklarer Haug.

– Vi sliter med å få nok jenter til å spille fotball lenge nok. Vi har særlig en utfordring i seniorfotballen. Der har det vært tungt, sier Strøm.

Talentfulle østfoldinger

Isabell Herlovsen

TALENT: Fredrikstad-jenta Isabell Herlovsen er nominert til både årets spiller og årets angrepsspiller i Toppserien.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Det mangler ikke på talenter blant fotballspillerne i fylket, i år er tre østfoldinger nominert til fotballpriser. Isabell Herlovsen fra Fredrikstad er nominert til både årets spiller og årets angrepsspiller i Toppserien, Ina Gausdal fra Sarpsborg er nominert til årets forsvarsspiller i Toppserien og Anne-Marthe Birkeland fra Halden er nominert til årets spiller i 1. divisjon. Ingen av de tre spiller i dag i Østfold.

– Det er ikke lenge siden 25 prosent av landslaget besto av jenter fra Østfold. Det er bredden som har vært utfordringen, da sliter vi også med lagsgrunnlaget og å skape gode nok kamparenaer for jentene, sier Strøm.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Stortingspolitiker frikjent

    Tage Pettersen er frikjent av lagmannsretten. Stortingspolitikeren ble saksøkt av Niels J. Wiig for ærekrenkelser mens han var ordfører i Moss. Grunnen var at kommunen anmeldte Wiig for grovt underslag etter en konkurs og sendte ut en pressemelding om dette. Politiet har senere henlagt saken mot Wiig, men han nådde likevel ikke opp i søksmålet mo den tidligere ordføreren. Også søksmålet mot Even Rønvik ble avvist av lagmannsretten.

  • Ung midtstopper klar for Sarpsborg

    Sarpsborg 08 har i dag signert midtstopper Bjørn Inge Utvik fra Sogndal på en treårskontrakt. Det forteller klubben i en pressemelding. Utvik er bare 21 år gammel, men har likevel god erfaring med nærmere 70 kamper på øverste nivå i Norge.

    Bjørn Inge Utvik klar for Sarpsborg 08
    Foto: Sarpsborg 08