NRK Meny
Normal

Nederlag for kvinnefotballen

Tidligere landslagsspillere reagerer på at Sarpsborg 08 ikke lenger skal satse på kvinnefotball. – I mine øyne er kvinnefotball like viktig som herrefotball, sier Birthe Hegstad.

Sarpsborg 08-damene

BLÅ DRAKT: Sarpsborg 08-drakta kommer til å være forbeholdt gutter i årene fremover.

Foto: Mathias Lunde Kristoffersen/NRK

– Det er fryktelig synd, Østfold har alltid hatt gode lag, sier tidligere landslagsspiller Birthe Hegstad til NRK.

Onsdag ble det kjent at Sarpsborg 08 legger ned sin satsing på kvinnefotball.

– Det var et valg vi selv tok. Det er basert på at vi etter mange år med forsøk, føler at vi ikke har lyktes, sier styreleder i Sarpsborg 08, Cato Haug.

Det overrasker Hegstad som ble uoffisiell verdensmester med landslaget i 1988 og som har vunnet EM. På 1990-tallet spilte hun flere år i Mosseklubben Sprint-Jeløy og senere Athene Moss.

– Østfold har avlet frem mange gode spillere gjennom tidene, fra dag én og frem til i dag. Østfold er et stort område med mye ungdomsfotball, og det er trist at de som vil prøve seg i toppen må ut av fylket, fortsetter hun.

FOTBALL-VM FOTBALL-VM KVINNER

OLYMPISK MESTER: Bente Nordby voktet fotballmålet til Norge og fikk med seg en OL-medalje fra Sydney i 2000.

Foto: Johannessen, Sara / NTB scanpix

– Det har ikke skjedd så mye med satsingen på kvinnefotball rundt omkring siden jeg selv var aktiv. Internasjonalt går det veldig fremover, det er synd vi ikke klarer å holde følge, sier Bente Nordby. Den tidligere olympiske mesteren i fotball, hadde flere aktive fotballår i Østfold.

– Det var veldig mange gode jenter i Østfold. Det var et godt miljø.

– Vi har ikke vært flinke nok

Øyvind Strøm, Østfold fotballkrets

TRENGER UNGE SPILLERE: Daglig leder i Østfold fotballkrets, Øyvind Strøm, mener det mangler grunnlag for å skape gode kamparenaer for fotballjentene i Østfold.

Foto: Østfold Fotbalkrets

– Jeg syns det er beklagelig at de ikke har klart å fullføre den ambisjonen som lå der den gangen de klarte å etablere en toppfotballsatsing på kvinnesiden i Østfold. Samtidig har jeg respekt for den beslutningen Sarpsborg 08 har tatt, sier Øyvind Strøm, daglig leder i Østfold fotballkrets.

Kvinnelaget til Sarpsborg-klubben luktet i 2013 på Toppserien, etter det har det gradvis gått nedover. I dag spiller laget i andre divisjon.

– Vi har rett og slett ikke vært flinke nok. Vi har ikke klart å bygge en kultur og vi har ikke lykkes med kvinnesatsingen. Da er det bedre at vi prøver å få noen som er flinkere enn oss til å ta over satsingen, forklarer Haug.

– Vi sliter med å få nok jenter til å spille fotball lenge nok. Vi har særlig en utfordring i seniorfotballen. Der har det vært tungt, sier Strøm.

Talentfulle østfoldinger

Isabell Herlovsen

TALENT: Fredrikstad-jenta Isabell Herlovsen er nominert til både årets spiller og årets angrepsspiller i Toppserien.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Det mangler ikke på talenter blant fotballspillerne i fylket, i år er tre østfoldinger nominert til fotballpriser. Isabell Herlovsen fra Fredrikstad er nominert til både årets spiller og årets angrepsspiller i Toppserien, Ina Gausdal fra Sarpsborg er nominert til årets forsvarsspiller i Toppserien og Anne-Marthe Birkeland fra Halden er nominert til årets spiller i 1. divisjon. Ingen av de tre spiller i dag i Østfold.

– Det er ikke lenge siden 25 prosent av landslaget besto av jenter fra Østfold. Det er bredden som har vært utfordringen, da sliter vi også med lagsgrunnlaget og å skape gode nok kamparenaer for jentene, sier Strøm.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Se nyhetene fra Østfold kl.22:55

  • Prøvde å taue vogntog

    På E6 før avkjøringen til Svinesundparken har to utenlandske vogntog blitt stoppet av politiet i kveld. Det ene vogntoget skal ha prøvd å taue den andre som har stoppet på grunn av motorhavari. Tungberger er bestilt. Situasjonen skjedde i sydgående retning.