NRK Meny
Normal

Narkosjåfør fikk ti års fengsel

Litaueren ble lurt trill rundt av tollerne på Svinesund. Nå er han dømt til ti års fengsel for å ha smuglet over 40 kilo amfetamin.

Vogntog med 55 kilo amfetamin
Foto: Tollvesenet

Den utrolige smuglerhistorien startet 8. oktober i 2007, da tollerne på Svinesund vinket inn en trailer full av båter til kontroll.

Byttet ut narko med søppel

Mens den 44 år gamle litauiske sjåføren ble satt på en ventecelle, ble traileren skannet. Da ble funnet 41 pakker med hvitt pulver i en av båtene.

Politiet ble tilkalt, og etterforskerne besluttet at sjåføren skulle få kjøre videre under spaning for å avdekke mottakerne.

Men sjåføren av vogntoget visste ingenting om at tollerne hadde funnet narkotikaen.

Uten at sjåføren visste hva som foregikk, byttet tollerne ut amfetaminen med søppel. Deretter la politispanere seg på hjul etter traileren.

Sendte SMS

Da lastebilen ankom Lindås, fant sjåføren ut at narkotikaen var
fjernet. Han sendte da følgende melding til et litauisk telefonnummer:

"Lasset ble pult vekk ved tollen. Puttet tilbake to bager med søppel".

Sjåføren ble like etter pågrepet i en væpnet politiaksjon, men politiet har imidlertid ikke klart å spore mottakeren av meldingen. Også mottakerne av båtene er sjekket ut av saken, og dermed står politiet uten både bakmenn og mottakere av stoffet.

- Skjuler identiteten

Men nå er altså litaueren dømt til ti års fengsel i Halden tingrett.

- Det er åpenbart at tiltalte vet hvem han kommuniserte med på telefon i den kritiske fasen fra innførsel til levering, og at han ved å hevde at han ikke vet det, bevisst skjuler identiteten til medskyldige, skriver Halden tingrett i dommen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: