Narasin har blitt brukt for å motvirke tarmsykdommer i slaktekylling. I USA og andre land betegnes det som et antibiotikum, og debatten har tidvis gått hett om bruken av det fører til framvekst av antibiotikaresistente bakterier. Konsekvensen er at folk i stadig større grad har vegret seg for å spise narasin-fôret kylling.
Dermed måtte bransjen finne en annen måte å verne seg mot tarmbakteriene på.
Ole Morten Furuseth fra Rokke i Halden er en av de første kyllingprodusentene i landet som bruker fôr uten narasin.
– Jeg syns det virket interessant. Og det er positivt å gjøre forsøk der man lar være å gi dyrene noe en kanskje ikke bør.
ble 12,5 tonn narasin brukt i kyllingfôr i Norge i fjor.
Har funnet en erstatning
Tarmsykdom bekjempes nå på andre måter, forteller veterinær Atle Løvland i Nortura.
– Parasittsykdommen kan også forebygges med en vaksine. Kyllingene her dusjes med en spray på rugeriet når de er nyklekte. De tar inn vaksinen via nebbet, sier Løvland.