Hopp til innhold

Narasin på vei ut av kyllingproduksjonen

Østfolds kyllingprodusenter har begynt å kutte ut fôr med det kontroversielle stoffet Narasin.

Ole Morten Furuseth fra Rokke i Halden er en av de første kyllingprodusentene i landet som bruker fôr uten Narasin.

Narasin har blitt brukt for å motvirke tarmsykdommer i slaktekylling. I USA og andre land betegnes det som et antibiotikum, og debatten har tidvis gått hett om bruken av det fører til framvekst av antibiotikaresistente bakterier. Konsekvensen er at folk i stadig større grad har vegret seg for å spise narasin-fôret kylling.

Ole Morten Furuseth

Ole Morten Furseth i Rokke er en av de første til å bytte ut narasin i kyllingfôret.

Foto: Odd Skjerdal / NRK

Dermed måtte bransjen finne en annen måte å verne seg mot tarmbakteriene på.

Ole Morten Furuseth fra Rokke i Halden er en av de første kyllingprodusentene i landet som bruker fôr uten narasin.

– Jeg syns det virket interessant. Og det er positivt å gjøre forsøk der man lar være å gi dyrene noe en kanskje ikke bør.

I følge forskning.no ble 12,5 tonn narasin brukt i kyllingfôr i Norge i fjor.

Har funnet en erstatning

Atle Løvland, Nortura

Kyllingene til Ole Morten dusjes nå rett etter klekking med en vaksine, for å forebygge tarmsykdom, sier Atle Løvland i Nortura.

Foto: Odd Skjerdal / NRK

Tarmsykdom bekjempes nå på andre måter, forteller veterinær Atle Løvland i Nortura.

– Parasittsykdommen kan også forebygges med en vaksine. Kyllingene her dusjes med en spray på rugeriet når de er nyklekte. De tar inn vaksinen via nebbet, sier Løvland.