Når ikke over hele jubileumsfesten

På fredag skjer det. Tre arenaer med tettpakkede program skal gjennomføres med et stramt tidsskjema, i et delvis avstengt Sarpsborg sentrum. Rådet fra arrangøren er klart: Velg deg ett av arrangementene.

Guro Elise Berg

Guro Elise Berg sier arrangementene på fredag kommer så tett at sarpinger og andre deltakere ikke vil rekke over alt.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

– Vi anbefaler publikum velge å seg én arena.

Det sier Guro Elise Berg, som er prosjektkoordinator for fredagens jubileumsfeiring.

Programmet er så tett at folk ikke vil greie å starte ved Byens Brygge, og så bevege seg opp til St. Maries plass i tide til at programmet der starter.

– Alle tre arenaer - Byens brygge, St. Maries plass og Borgarsyssel museum - de er alle flotte arenaer med flotte arrangementer. Men gå for ett av dem.

En statue for neste tusenår

Et av arrangementene er avdukingen av den mye omtalte jubileumsskulpturen «Genesis», av bergenskunstneren Finn Eirik Modahl og hans team.

Genesis

Genesis betyr skapelse, og skal få publikum til se Sarpsborg i utvikling og i fremtiden, mener kunstneren Finn Eirik Modahl.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

– Jeg ville fokusere på et ungt menneske med potensiale og ambisjoner i livet, ikke en stridshøvding med øks. Jeg ville ha noe som forholder seg til vår tid og fremtiden. Så jeg falt ned på dette konseptet, sier Modahl.

Et konsept som er iøynefallende. Fire tonn rustfritt stål ligger rundt et solid skjelett med et massivt betongfundament i bunn. Støpt i miniatyr - i den grad skalaen en til ti er lite i denne sammenhengen - så laget i full størrelse i skum, før millioner av hammerslag på innside og utside har formet stålplatene slik Modahl vil ha dem. Statuen ligger midt i en dam, som nå sakte fylles opp med vann. Statuens overflate er speilblank, slik at den ut ifra vær, lys og publikums nærhet alltid vil forandres og være en refleksjon av sine omgivelser.

– Genesis betyr jo en start, en skapelse, sier Modahl, det er veldig viktig. Også dette med Sarpsborg som utvikler seg, som har tatt grep i sinn samtid for å utvikle seg.

Kjempefornøyd

– Jubileumsskulpturen er fantastisk, sier Guro Elise Berg.

– Det blir et utrolig flott landemerke her i sentrum, jeg gleder meg til å ta med gjester hit for å se. Det skal bli godt å få av plastikken og ta den i bruk.

Finn Eirik Modahl

Kunstner Finn Eirik Modahl får skryt av prosjektkoordinator Berg.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

Storskjerm og nett

Og de som velger seg St. Maries plass på fredag vil ha mulighet til å følge de andre arrangementene også. Det samme vil de som velger seg et annet arrangement.

– Man kan se det meste på storskjerm, sier Berg.

– Man kan stå ved museet og se på storskjerm der hva som skjer på St. Maries plass, og omvendt. Står man på St. Maries plass kan man se det som skjer på museet på storskjerm. I tillegg strømmes alt sammen på nett.

Guro Elise Berg vil fortelle mer om selve jubileumsprogrammet på NRK Østfolds morgensending torsdag.

– Dette er en historisk dag. Det har vært tradisjon for olsokfeiring i mange år i Sarpsborg, så vi har valgt den dagen til å markere tusenårsjubileet.