NRK Meny
Normal

Nabo-oppgjør om næringsutbygging

Sarpsborg kommune ønsker å etablere næringsområder rundt det nye sykehuset på Kalnes. Det har nabokommunen Fredrikstad gått imot, og nå har naboene fått støtte av fylkesutvalget.

Sindre Martinsen-Evje

Ordfører Sindre Martinsen-Evje i Sarpsborg ønsker næringsutbygging i området rundt det nye sykehuset på Kalnes.

Foto: Siw Mariann Strømbeck / NRK

Fylkespolitikerne støtter Fredrikstad og sier nei til Sarpsborgs planer. De mener det vil hindre vekst i sentrum. Det får arbeiderparti-ordfører Sindre Martinsen-Evje i Sarpsborg til å reagere:

– Den kampen her er så viktig at den må jeg bare ta, sier Sarpsborg-ordføreren.

Underskudd på arbeidsplasser

Han skjønner ikke innsigelsene til fylkespolitikerne og nabokommunen Fredrikstad:

– Vi har et stort underskudd på arbeidsplasser i hele regionen, og det viser seg i høy ledighetstall. Vi må jobbe for å utvikle arbeidsplasser. Det er veldig skuffende at man nå ønsker å stanse det arbeidet, sier han oppgitt.

– Hvorfor kan dere ikke tenke sentrumsnære områder i stedet?

– Vi må tenke to tanker samtidig. Du får ikke sykehusrelatert næring langt vekk fra sykehuset.

I strid med fylkesplanen

Drømmen hans er å etablere områder for sykehusrelatert næring rundt det nye Østfoldsykehuset på Kalnes. Men planene er i strid med fylkesplanen og kan ikke godkjennes, mener fylkespolitikerne.

Ole Haabeth

Ole Haabeth ønsker fortetting i bysentrene i stedet.

Foto: Siw Mariann Strømbeck / NRK

– Vi ønsker en fortetting av bysentrene og en utnytting av de gamle arealene, spesielt industriarealene som ligger i veldig mange av kommunene, forklarer partifelle og fylkespolitiker Ole Haabeth. – Det er vanskelig å øremerke noe for sykehusrelatert næring spesielt.

Til mekling hos fylkesmannen

Nå går saken til mekling hos fylkesmannen. Men til tross for nei hos nabokommunen Fredrikstad og nei i fylkesutvalget, er Martinsen-Evje klar for å vise muskler:

– Jeg mener det er en kamp som er verd å ta, og jeg skal stå løpet ut.

– Du gir deg ikke nå?

– Nei jeg gir meg aldri på det her

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Det må bevilges mer penger

    -Vi løser ikke problemene på Sykehuset Østfold uten å bruke mer penger. Det sier Arbeiderpartiets Stein-Erik Lauvås. I dag var det møte mellom Østfoldbenken på Stortinget og sykehusets ledelse og tillitsvalgte. Lauvås er enig med flere fra sykehuset i at akuttmottaket må bygges ut. -Det må penger til for å løse den daglige driften, bemanningen må stå i stil til hva slags oppgaver som skal løses og dette er helsestatsrådens ansvar, sier Lauvås.

  • Kun 1 av 3 russebiler besto test

    Kun en av tre russebiler bestod den tekniske kontrollen Statens vegvesen har gjennomført de siste ukene. Russen er flinke til å rette opp mangler, men fortsatt er det mange russebiler på norske veier som ikke er godkjent, sier Linda Botten i Statens vegvesen.