NRK Meny
Normal

Nabo-oppgjør om næringsutbygging

Sarpsborg kommune ønsker å etablere næringsområder rundt det nye sykehuset på Kalnes. Det har nabokommunen Fredrikstad gått imot, og nå har naboene fått støtte av fylkesutvalget.

Sindre Martinsen-Evje

Ordfører Sindre Martinsen-Evje i Sarpsborg ønsker næringsutbygging i området rundt det nye sykehuset på Kalnes.

Foto: Siw Mariann Strømbeck / NRK

Fylkespolitikerne støtter Fredrikstad og sier nei til Sarpsborgs planer. De mener det vil hindre vekst i sentrum. Det får arbeiderparti-ordfører Sindre Martinsen-Evje i Sarpsborg til å reagere:

– Den kampen her er så viktig at den må jeg bare ta, sier Sarpsborg-ordføreren.

Underskudd på arbeidsplasser

Han skjønner ikke innsigelsene til fylkespolitikerne og nabokommunen Fredrikstad:

– Vi har et stort underskudd på arbeidsplasser i hele regionen, og det viser seg i høy ledighetstall. Vi må jobbe for å utvikle arbeidsplasser. Det er veldig skuffende at man nå ønsker å stanse det arbeidet, sier han oppgitt.

– Hvorfor kan dere ikke tenke sentrumsnære områder i stedet?

– Vi må tenke to tanker samtidig. Du får ikke sykehusrelatert næring langt vekk fra sykehuset.

I strid med fylkesplanen

Drømmen hans er å etablere områder for sykehusrelatert næring rundt det nye Østfoldsykehuset på Kalnes. Men planene er i strid med fylkesplanen og kan ikke godkjennes, mener fylkespolitikerne.

Ole Haabeth

Ole Haabeth ønsker fortetting i bysentrene i stedet.

Foto: Siw Mariann Strømbeck / NRK

– Vi ønsker en fortetting av bysentrene og en utnytting av de gamle arealene, spesielt industriarealene som ligger i veldig mange av kommunene, forklarer partifelle og fylkespolitiker Ole Haabeth. – Det er vanskelig å øremerke noe for sykehusrelatert næring spesielt.

Til mekling hos fylkesmannen

Nå går saken til mekling hos fylkesmannen. Men til tross for nei hos nabokommunen Fredrikstad og nei i fylkesutvalget, er Martinsen-Evje klar for å vise muskler:

– Jeg mener det er en kamp som er verd å ta, og jeg skal stå løpet ut.

– Du gir deg ikke nå?

– Nei jeg gir meg aldri på det her

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Skader i armen

    En bilfører sjekkes for skader i armen etter kollisjonen i Osveien i Rakkestad. To biler var involvert, det er ikke meldt om andre skader, opplyser politiet.

  • Ny trafikkulykke Rakkestad

    To biler har kollidert i Osveien i Rakkestad, melder politiet. To personer skal være involvert, det er ikke meldt om personskader. Nødetatene er på vei.