NRK Meny
Normal

Gå ikke rundt grøten

Grøt kan være så mangt. En langkokt bokhvetegrøt toppet med friske bær og en klunk sirup får dessertmagen til å rumle. Men dette er faktisk en sunn frokost.

Bokhvetegrøt
Foto: Heidi Sivertzen-Oksmo / NRK

Matblogger Elisabeth Holm byr på sunn grøt som minner mer om fristende dessert. Dama fra Greåker er nok mest kjent for sine gode kaker, men har dilla på grøt også.

Vant kakekrigen

Hun var med i programmet Kakekrigen på TV-kanalen FEM i fjor, og stakk like godt av med førsteplassen. Men dama kan altså mer enn å bake, hun er nemlig god på å lage grøt i alle varianter.

Grøt er gøy. Man kan gjøre nesten like mye forskjellig med grøt som man kan gjøre med kake, sier Holm.

Matblogger Elisabeth Holm

Hun er ikke alene om å digge grøt. Stadig flere av oss har fått øya opp for hvor både godt og sunt en porsjon grøt kan være

Elisabeth Holm byr på mange grøtvarianter

Elisabeth Holm byr på mange grøtvarianter

Foto: Heidi Sivertzen-Oksmo

Fire år etter at grøt ble spådd en lysende fremtid, spiser vi nemlig mer grøt enn på lenge. Ifølge trendforsker Gunn-Helen Øye er det fordi vi vil ha sunn og ukomplisert mat.

Kjente og trygge råvarer

– Grøt er enkelt, og alle de nye typene basert på norske råvarer, som bygg og havre, til og med urhavre, appellerer til vårt behov for kjente og trygge råvarer, sier Øye til NTB.

Elisabeth Holm har alltid vært glad i grøt, og sier hun liker å variere og eksperimentere med grøt som hun gjør med kaker. Og så er det jo et pluss og kunne kose seg med god samvittighet, for grøten hun lager er sunn. På bloggen sin Bareholm er det den gyldne middelvei som gjelder, sunt og godt i en salig blanding. Hun bruker bær og en klunk fibersirup på toppen på grøten sin, og det får dessertmagen til å rumle. (Fibersirup er sukkerfri og passer til diabetikere.)

Her er tre varianter.

Bokhvetegrøt ( 4 porsjoner)

4 dl bokhvete, legges i bløt i 6 timer.

Hell av vannet, og bland inn 2 dl store havregryn.

Tilsett 8 dl melk og kok i 25 minutter under omrøring.

1 klype salt

1 ts vaniljeekstrakt

Toppes med gresskarkjerner, bær og fibersirup. .

Speltperlegrøt (2 porsjoner)

Tre forskjellige typer grøt

Tre forskjellige typer grøt. Bokhvetegrøt, kjøleskapsgrøt, speltperlegrøt.

Foto: Heidi Sivertzen-Oksmo / NRK

2 dl speltperler

4 dl melk

En klype salt

kokes i 25 minutter, under lokk

Toppes med bær og fibersirup

Kokkospalmesirup er også et søtningsalternativ for sukkervegrere.

Kjøleskapsgrøt/Overnattingsgrøt

Ha en ønsket mengde lettkokte havregryn i en bolle. Dekk med valgfri væske. Både vann, melk eller juice fungerer.

Ha i Gojibær og kakaonibs.

La stå natten over i kjøleskap.

Grøten holder seg fint i matboksen til lunsj også, ifølge Holm.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: