NRK Meny
Normal

Nå telles utenlandske vogntog på veiene

Norges Lastebileier-Forbund er sikker på at de kommer til å se en negativ tendens med flere utenlandske vogntog.

Norges lastebileierforbund er sikker på at de kommer til å se en negativ tendens med flere utenlandske vogntog.

På 20 forskjellige steder i hele landet blir det telt og registrert hvor mange utenlandske og norske vogntog som kjører på de norske veiene.

Artikkelen er mer enn to år gammel.

På flere steder i hele landet blir det nå registrert hvor mange utenlandske og norske vogntog som kjører på veiene.

Norges Lastebileier-Forbund står bak telleaksjonen.

– På 25 minutter har det passert to norske biler og 36 utenlandske, forteller mennene fra Norges Lastebileier-Forbund som teller lastebilene på veien på Svinesund.

Kun ni prosent norske

Der står fire menn på hver sin side av E6 ved grenseovergangen for å registrere hvor mange norske og utenlandske vogntog som kjører forbi. En lignende aksjon ble gjennomført for to år siden.

– Da var det 91 prosent utenlandske vogntog som passerte grensen og ni prosent norske. Det betyr at norske transportører ikke greier å konkurrere på det utenlandske markedet, sier fylkesleder i Østfold, Erik Graarud.

Teller lastebiler

Norges Lastebileier-Forbund teller vogntogene på veien. Fylkesleder i Østfold, Erik Graarud (t.h.), sier at de aller fleste er utenlandske.

Foto: Sara Vilde Solås / NRK

– Flere utenlandske aktører

Administrerende direktør i Norges Lastebileier-Forbund, Geir A. Mo er ikke i tvil om at dagens telling vil vise en negativ tendens, med enda flere utenlandske vogntog på veiene enn norske.

Geir A Mo, vogntogtelling

Administrerende direktør i Norges Lastebileier-Forbund, Geir A. Mo.

Foto: Kjell Olav Nordberg / NRK

– All tilgjengelig statistikk tyder på at det kommer til å være en høyere utenlandsandel nå enn det var for to år siden. Det er fordi vi stadig får flere utenlandske aktører på norske veier, fra lavkostland i Øst-Europa som overtar mer og mer av den norske transporten, sier han.

Utenlandske vogntog har ikke bare betydning for norsk transport, sier Mo.

– Konkurransen innad i Norge har påvirkning på trafikksikkerheten, og det har selvfølgelig påvirkning på norske arbeidsplasser og norsk næringsliv.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Ingen mistenkte etter Kambo-skyting

    Politiet har funnet spor av så langt 17 avfyrte skudd på Kambo, etter skytingen natt til onsdag. En privat klinikk og et bolighus med tre sovende personer ble truffet av kulene, som har blitt fyrt gjennom et busskur. De tekniske undersøkelsene på stedet ble ferdige i går, sier krimsjef Henning Dalbye i Moss.

    Skyting mot et hus i Moss
    Foto: Odd Skjerdal / NRK