NRK Meny
Normal

Nå tas det ut rekordmye tømmer

Mengden tømmer som er tatt ut i østfoldskogene så langt i år er den største på mange år, melder Fylkesmannen.

Tømmer

Mengden innmålt tømmer hittil i år er den største på flere år (arkivfoto.)

Foto: Keilen / Scanpix

Det tas ut mye tømmer i østfoldskogene for tida, melder Fylkesmannen i Østfold.

Daglig leder i Havass Skog, Thorvald Grini, er veldig fornøyd.

– Det veldig høy aktivitet nå om dagen, og det har vært det helt fra april og mai, sier han.

Høy pris og stor etterspørsel

Havass Skog er eid av skogeierne langs Haldenvassdraget. Grini ser klart hvorfor det tas ut så mye tømmer nå.

– Det har vært en trelastkonjunktur som har vært veldig god fra i fjor høst, med høye priser og stor etterspørsel. Også har det siden påske vært gode driftsforhold i skogen, det har vært tørt i marka og god bæreevne. Da finner mange det hensiktsmessig å hugge nå.

– Det har også blitt mer eksport av tømmer det siste halvåret, sier Grini videre.

– Mange muligheter

Det har vært stor avvirkning i skogene, til tross for en vinter med dårlige driftsforhold i Østfold og nedleggelse av treforedlingsbedriftene Peterson, Follum og Tofte.

– Vi er i et marked som svinger, og det er bekymringsfullt at norsk industri legges ned. Norsk industri er mye mer stabile kjøpere enn det det er på eksportmarkedet, sier Grini.

Han er spent på fortsettelsen.

– Det er vanskelig å si. Vi er vant til at priser og etterspørsel svinger, men vi tror i det lange løp at tre, som fornybar ressurs og råstoff til mange formål, har fremtiden for seg og har mange anvendelses muligheter.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Bondelaget tror ulvestammen vil øke

    Avgjørelsen i Oslo tingrett om midlertidig stans i ulvejakta utenfor ulvesonen, kan føre til at det ikke blir jakt denne vinteren, sier leder i Østfold Bondelag Svend Arild Uvaag. Han er redd for at det igjen vil føre til at det blir flere ulv i Østfold. Nå håper han at staten anker avgjørelsen i tingretten.

  • Skuffet over KrF

    Det er skuffende at Kristelig Folkeparti ikke stopper sammenslåingen av Østfold, Akershus og Buskerud, sier stortingsrepresentant Stein Erik Lauvås fra Arbeiderpartiet. Han har kommet med forslag om å stanse sammenslåingen til Viken, men mener at nå er slaget tapt.