NRK Meny
Normal

Nå skal pøblene fanges på kamera

Fredrikstad museum utstyrer Kongsten fort med videoovervåkning for å stoppe omfattende og kostbart hærverk på bygningstakene.

Konserveringstekniker Morten Aabø ved Fredrikstad museum

Konserveringstekniker Morten Aabø ved Fredrikstad museum håper overvåkningskameraene skal forhindre mer hærverk på fortet.

Foto: Hermund Lybeck Kjernli / NRK

Gjennom flere år har det blitt fjernet takstein fra to av bygningene inne på det mer enn 300 år gamle fortet i Fredrikstad. Museumsledelsen anslår at de har erstatte mellom 2 000 og 3 000 takstein på grunn av hærverk.

– Vi har politianmeldt det flere ganger, og vi har også hatt vektere her opp for å prøve og holde øye med fortet. Tidligere har vi også hatt en del innbrudd hvor det har blitt knust vinduer, og stjålet en del ting. Nå har vi alarm her oppe, og det har blitt bedre med tanke på innbrudd. Men hærverket har vi ikke klart å unngå, sier konserveringstekniker Morten Aabø ved Fredrikstad museum til NRK.no.

Fikk nei til sinkplater

Hærverk på Kongsten fort

Slik så det ut på fortet i sommer.

Foto: Hermund Lybeck Kjernli

Før sommeren sendte museet en søknad til Fylkeskonservatoren i Østfold om å få lov til å erstatte takhjørnene på de to mest utsatte bygningene med sinkplater. For noen uker siden kom svaret, og det var negativt.

– Sink er jo et materiale som ikke er originalt på Kongsten fort, men vi tenkte det kunne være fint fordi det er et glatt materiale som man ikke kan klatre på. Og da kommer man ikke til taksteinene rundt. Fylkeskonservatoren godkjente ikke det, og det kan man jo skjønne, sier Aabø.

Nå skal museet i stedet legge ny takstein der hærverket har blitt utført. I tillegg blir det satt opp videokameraer, slik at de får overvåket området.

– Vi skal nå i løpet av et par uker få lagt på all den steinen som er borte, sånn at takene er tette i vinter. Vi kommer også til å få opp kameraer ganske fort, for å prøve og hindre hærverk på det vi setter opp nå, sier konserveringsteknikeren.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Gjennom flere år har Kongsten fort i Fredrikstad blitt utsatt for hærverk. Takstein blir fjernet og kastet rundt. Nå setter de opp overvåkningskameraer. Konserveringstekniker ved Fredrikstad museum, Morten Aabø, forteller.

Morten Aabø forteller om hærverket på takene på Kongsten fort.

– Må krype til korset

Overvåkningskameraer er en løsning som også tidligere har blitt diskutert i museumsledelsen, men frem til nå har det sittet langt inne.

– Det handler jo også om å beskytte privatlivets fred. Det er mange som bruker dette som et rekreasjonsområde og er her oppe og koser seg, sier Aabø.

– Men vi må nok krype til korset og sette opp noen skilter om at det er videoovervåket, og sette opp kameraene. Det er trist at vi må gjøre det, men det er en måte å unngå hærverk på, håper vi.

Hvem som står bak fjerningen av taksteinen har de foreløpig ikke klart å finne ut av, men de har sine mistanker.

– Det er en del ungdomsgjenger som holder til her oppe, og de kan jo holde på veldig uforstyrret. Så vi vet ikke hvem som står bak, sier Aabø.

Dyre reparasjoner

Men det er ikke bare pøbelstreker som tærer på takene. Til neste år kommer museumsledelsen derfor også til å søke om pengestøtte fra Riksantikvaren for å bytte ut hele taket på tre av bygningene.

– Akkurat den reparasjonen på grunn av hærverket vil koste noen titalls tusen kroner. Men det å legge om hele taket her oppe, som vi nå skal gjøre, koster rundt en halv million per tak. Det er også behov for et vedlikehold på grunn av tidens tann.

Nå krysser de fingrene for at midlene kommer på plass, slik at fortet fra 1600-tallet kan fremstå fra sin beste side i fremtiden.

– Det koster mye penger, og det er veldig lite penger i museene. Så vi må søke for hver ting vi skal gjøre, sier Aabø.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • Gratis buss og tog for russen

  Østfoldrussen får gratis kollektivtransport i russetiden. Østfold fylkeskommune viderefører tilbudet om gratis buss og tog innenfor fylkesgrensa for russen. Målet er en mer trafikksikker russetid og samtidig gi russen gode kollektivvaner. Tilbudet gjelder fra 18 april til 18 mai.

  Russ på Fredriksten
  Foto: Sebastian Nordli/NRK
 • Ønsket å være synlige, ble svindlet

  Det var et ønske fra enkelte avdelinger i Teknisk etat i Halden kommune om å være synlige for befolkningen, som ledet kommunen inn i svindelen til Det Norske Kartselskapet. Det forteller lederen for Kommunikasjon og service, Martin Vik. Det Norske Kartselskapet skal ha svindlet 600 000 kroner fra kommunen mellom 2012 og 2013.

  Halden kommune
  Foto: Trond Øyvind Karterud / NRK