Nå kommer stormen til Østfold

Utover søndag morgen øker vindstyrken og vannstanden fra svenskegrense og helt til Måløy.

Stormen "Hilde" på besøk i Sauvika, Uthaug

Uvær på vestlandskysten - denne helgen får østfoldingene en smakebit også.

Foto: Brynhild Kjelsli

– Det bygger seg opp natt til søndag, og det blir storm på kysten av det østafjellske. Verst blir det i Østfold tidlig søndag morgen, varsler statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdahl ved Metorologisk Institutt.

Det blir mye vær utover i julehelgen. Det kommer mye vind fra sør senere i uken.

Rafael Escobar Løvdahl, Metorologisk Institutt

Søndag morgen er dette varselet fra Meteorologisk Institutt:

Søndag morgen og formiddag sørvestlig full storm langs kysten. Kraftige vindkast 25-30 m/s. Risiko for høy vannstand, estimert til 60-90 cm over høyden oppgitt i tidevannstabellen, høyest søndag morgen og kveld.

Østfoldingene er stort sett vant til å slippe forholdsvis lett unna når stormen raser andre steder i landet, men denne gangen skal fylket på østsiden av Oslofjorden få kjenne litt på været.

Har ligget på sørvest lenge

Meteorolog Rafael Escobar Løvdahl

Statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdahl.

Foto: Hanneke Luijting

- Det urovekkende er at været har ligget lenge på sørvest, så det har bygget seg opp ganske kraftige bølger i Skagerak. Vi snakker om bølger på åtte-ti meters høyde. Det blir ikke fullt så store bølger inne ved land, men er likevel snakk om meget høy sjø, sier Løvdahl.

Han legger til at dette forsterkes at det skjer på et tidspunkt når det er høyvann.

Ringte rundt og advarte

Meteorologlisk institutt har tatt en telefonrunde til kommuner og strømdisitributører og varslet dem spesielt om været som er i vente.

– Det er siste helgen før jul, mange har mye å tenke på. Da er det greit å være forberedt. De som har båter og flytebrygger ute bør kanskje ta noen forholdsregler. Det kan skje at trær går overende i slikt vær. Det kan bli problemer med strømforskyningen, advarer meteorologen.

Les også: Søkkvåt, mild og stormfull juleferie

Kortvarig, men...

Stormen er ventet å bli kortvarig, mye er gjort i løpet av søndag middag. Men, det betyr ikke at julefreden senker seg.

– Det blir mye vær utover i julehelgen. Det kommer mye vind fra sør senere i uken, varsler Løvdahl.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Rusfritt i promillekontroll

    I en promillekontroll ved Svinesundveien i Halden kontrollerte utrykningspolitiet 40 bilister søndag formiddag. Ingen fikk reaksjoner, melder politiet på Twitter.

  • Metallco vil drive hele døgnet

    Metallco Stene på Øra i Fredrikstad har søkt fylkesmannen om døgnkontinuerlig drift mandag til torsdag og til kl. 22 på fredager. Bedriften begrunner det blant annet med at de har et slikt behov særlig ved lasting og lossing av skip ved Borg havn.