NRK Meny
Normal

Nå må vesten på

Stortingets næringskomité kom i dag med innstilling om at det skal innføres påbud om bruk av redningsvest i motoriserte fritidsbåter opptil 8 meter.

Redningsvest

Stortingspolitiker Line Henriette Holten Hjemdal sier at vestpåbud kommer til å bli innført.

Foto: Keilen, Berit / NTB scanpix

Sommer, sol og båtliv hører sammen, men ikke alle bruker redningsvest når de er på sjøen.

Håper å få ned ulykker

Tall viser at bare halvparten av dem som har den påbudte redningsvesten i båten, bruker den. Nå vil politikerne at enda flere skal bruke redningsvest.

En av dem som er svært positiv til redningsvest-påbud, er stortingspolitiker Line Henriette Holten fra Krf i næringskomiteen.

Line Henriette Hjemdal (KrF)

Line Henriette Holten Hjemdal er en av dem som kjemper for vestpåbud.

Foto: Birger Kjølberg/NRK

– Vi vil at alle skal bruke vesten når båten er i fart og forhåpentligvis få færre ulykker på sjøen denne sommeren.

Holten Hjemdal sier at dette kommer og kan bli gjeldende allerede i år.

– Det er ikke så mye som skal til for at en ny lov skal tre i kraft, og nå gjenstår det politisk arbeid. For dette kommer, sier hun.

– Dette vil redde liv

Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre sier ja til påbud om bruk av redningsvest i fritidsbåt opp til åtte meter, så lenge båten er i fart.

Regjeringen er nå avhengig av støtte fra SV og Miljøpartiet De Grønne, som ikke sitter i komiteen, for å opprettholde sin motstand mot et slikt påbud.

– Vi har kommet til at tiden nå er moden for å ta dette skrittet. På tross av mange tiår med holdnings- og informasjonskampanjer, samt påbud om vest om bord i snart 20 år, ser vi at drukningsulykkene fra fritidsbåt igjen øker, sier Irene Johansen, stortingsrepresentant for AP.

Generalsekretær i Redningsselskapet, Rikke Lind, sier i en uttalelse at de er glade for at næringskomiteen viser mot.

– Nyheten mottas med stor glede og entusiasme blant våre 46 redningsskøyter og alle oss andre i Redningsselskapet, sier generalsekretær Rikke Lind.

Rikke Lind, Generalsekretær i Redningsselskapet

Rikke Lind i Redningsselskapet er positiv til innstillingen om vestpåbud.

Redningsselskapet har har blant annet deltatt i arbeidsgruppen til sjøfartsdirektoratet som i april 2012 la frem ”Rapport om sikkerhet ved bruk av fritidsbåt.” Denne konkluderte blant annet med at det bør innføres påbud om bruk av flyteutstyr i åpne fritidsbåter underveis.

– I 2013 omkom 34 mennesker i fritidsbåtulykker. 27 av de omkomne brukte ikke redningsvest. Påbud om bruk av redningsvest vil derfor være avgjørende for å redde flere menneskeliv, sier Lind.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Se TV-nyhetene 23.15