NRK Meny
Normal

Nå kommer vårflommen til Østfold

NVE oppgraderte søndag flomvarselet for Øyeren og Nedre Glomma til en vannføring over femårsflom.

Solbergfoss i Askim

Vannføringen ved Solbergfoss var 800 kubikkmeter i sekundet høyere enn normalt for årstiden søndag morgen. Illustrasjonsfoto fra vårflommen i 2011.

Foto: Vidar Tangerud / NRK

– Årsaken er at man begynner å tappe vann fra Øyeren ved Mørkfoss (i Trøgstad, journ.anm.), og det medfører såpass stor vannføring at det gir grunn til å sette en faregrad tre, altså oransje flomvarsling, sier vakthavende hydrolog Tuomo Saloranta i NVE til NRK.no søndag kveld.

Faregrad tre tilsier en vannføring som kan medføre omfattende oversvømmelser og flomskader på utsatte steder. Vannføringen vil ligge et sted mellom fem- og femtiårsflom.

– Det gjelder bare for kommunene langs Glomma, som renner ut av Øyeren, sier Saloranta.

Vil øke utover uka

Målinger fra Glommens og Laagens Brukseierforening søndag viser at vannstanden i Øyeren ligger på nesten 102,3 meter over havet, mens normalen for årstiden er 101,7 meter.

– Det er ventet at vannstanden vil øke utover neste uke, og vil kulminere rundt 103 meter over havet mot slutten av uka, sier Saloranta.

Når det gjelder vannføringen ved Solbergfoss kraftverk i Askim var den søndag morgen på nesten 2100 kubikkmeter per sekund. Det er nesten 800 kubikkmeter mer enn normalen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • Nei til halv pris i bomstasjonen

  Ordfører i Fredrikstad vender tommelen ned for å beholde dagens rabattordning for dem som betaler bompenger på bruene til Kråkerøy, med mindre staten vil ta ekstrautgiftene.

  Rabatten skal settes ned fra 50 til 10 prosent, det har fått flere innbyggere til å kreve at rabatten blir som i dag.

 • Krever sikrere tunnel

  Vegvesenet må vurdere en regulering som begrenser mengden trafikk som kan kjøre gjennom Oslofjordtunnelen samtidig. Det sier leder i samferdselskomiteen i Østfold, Olav Moe.
  I går mistet en kvinne livet etter en frontkollisjon mellom et vogntog og en personbil i tunnelen.

  Nå er Oslofjordtunnellen sikret, men den må sikres bedre, sier Moe.

  Alvorlig trafikkulykke Oslofjordtunnelen
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix