NRK Meny
Normal

Nå kommer vårflommen til Østfold

NVE oppgraderte søndag flomvarselet for Øyeren og Nedre Glomma til en vannføring over femårsflom.

Solbergfoss i Askim

Vannføringen ved Solbergfoss var 800 kubikkmeter i sekundet høyere enn normalt for årstiden søndag morgen. Illustrasjonsfoto fra vårflommen i 2011.

Foto: Vidar Tangerud / NRK

– Årsaken er at man begynner å tappe vann fra Øyeren ved Mørkfoss (i Trøgstad, journ.anm.), og det medfører såpass stor vannføring at det gir grunn til å sette en faregrad tre, altså oransje flomvarsling, sier vakthavende hydrolog Tuomo Saloranta i NVE til NRK.no søndag kveld.

Faregrad tre tilsier en vannføring som kan medføre omfattende oversvømmelser og flomskader på utsatte steder. Vannføringen vil ligge et sted mellom fem- og femtiårsflom.

– Det gjelder bare for kommunene langs Glomma, som renner ut av Øyeren, sier Saloranta.

Vil øke utover uka

Målinger fra Glommens og Laagens Brukseierforening søndag viser at vannstanden i Øyeren ligger på nesten 102,3 meter over havet, mens normalen for årstiden er 101,7 meter.

– Det er ventet at vannstanden vil øke utover neste uke, og vil kulminere rundt 103 meter over havet mot slutten av uka, sier Saloranta.

Når det gjelder vannføringen ved Solbergfoss kraftverk i Askim var den søndag morgen på nesten 2100 kubikkmeter per sekund. Det er nesten 800 kubikkmeter mer enn normalen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Dårligere for Borregaard

    Borregaardkonsernet leverte et dårligere resultat for andre kvartal i år, sammenlignet med i fjor, skriver Dagens Næringsliv. Resultatet endte på 159 millioner kroner før skatt, var 34 prosent lavere enn i andre kvartal i fjor. Resultatet er preget av prispress, tøff konkurranse og økte kostnader, opplyser selskapet.

    Borregaard fra lufta
    Foto: Sebastian Nordli/NRK
  • Drukningsulykke i Rygge

    En livløs mann ble oppdaget i vannet på Festestranda i Rygge rett før klokka 14, skriver Moss Avis. Et vitne sier at tre personer kastet seg i vannet og fikk ham på land hvor det ble startet livredning. Mannen ble hentet med luftambulanse. Mannens tilstand er ikke kjent, ifølge politiets operasjonssentral.