Hopp til innhold

Dette er olsok

I helgen er det olsok, men mange vet ikke hva olsok egentlig handler om. – Det er viktig for oss moderne mennesker å kjenne til historien, mener prost.

Olav den Helliges død på slagmarken

Dette bildet viser Olav den Helliges død. Bildet er av altertavlen i Nidarosdomen.

Olsok, eller Olavsdagen, feires 29. juli. Dagen er markering av at Olav Haraldsson døde i slaget på Stiklestad og ble en helgen – Olav den hellige.

Dagen blir markert flere steder i Norge, men aller størst er dagen i Sarpsborg og Trondheim. I Trondheim arrangeres festivalen Olavsfestdagene.

Men mange nordmenn vet ikke at olsok handler om Olav den hellige. Og det er ikke så rart, mener prost i Sarpsborg, Kari Mangrud Alvsvåg.

– Det var en stund da olsok var ute som høytidsdag. Men nå har den kommet inn igjen, forteller hun.

Kari Mangrud Alvsvåg

Kari Mangrud Alvsvåg, prost i Sarpsborg, har troen på at olsok igjen kan bli en viktig helligdag i Norge.

Foto: Lise Gro Andersen / NRK

Olsok var den viktigste kirkefesten i middelalderen. Alvsvåg mener det er viktig at vi i dagens samfunn har kunnskap om olsok.

– Det å kunne noe om historien forteller hvilken retning vi skal gå i fremover. Det knytter oss sammen med dem som har levd her før oss, påpeker hun.

Innførte kristendommen i Norge

Genesis

Denne statuen heter Genesis og forestiller en ung Olav Haraldsson. Den ble avduket under Sarpsborg bys tusensårs-jubileum i 2016. Kunstner Finn Eirik Modahl har lagd statuen.

Foto: Sara Vilde Solås/NRK

Olav Haraldsson er kjent som mannen som innførte kristendommen i Norge. Han ble erklært hellig av kirken ett år etter sin død på Stiklestad.

Siden den gang har det blitt bygd flere kirker i hans navn, først og fremst i Norden, men også i for eksempel London.

Olsokfeiring den 29. juli kom som et resultat av det som skjedde på Stiklestad og helgenkåringen i Trondheim året etter. Det har gjort olsok stort i Trondheim, mens i Sarpsborg er grunnen at han grunnla byen i 1016.

Arrangerer pilegrimsferder

I Sarpsborg arrangeres det flere pilegrimsferder i løpet av helgen i sammenheng med olsok. Torsdag var det pilegrimsfellesskapet Sta. Maria som arrangerte en ferd fra Berg kirke i Halden til Ingedal kirke i Sarpsborg. Styreleder i pilegrimsfellesskapet, Øyvind Kraft, mener det er viktig å markere olsok.

Øyvind Kraft

Øyvind Kraft i pilegrimsfellesskapet Sta. Maria mener olsok er en viktig helligdag å markere.

Foto: JON-FREDRIK KLAUSEN / NRK

– Olav den Helliges død har vært markert i nesten 1000 år. Så jeg tror det er på tide at vi gjør en liten innsats for folkeopplysningen igjen, sier han.

Øystein Lie som deltok på markeringen, syns også at olsok er viktig.

– Nå er det jo andre kulturer og tradisjoner som får innpass i vårt samfunn. Og det er fint det, men vårt samfunn er bygget opp på en kristen kulturarv, og da må vi ta vare på det, mener han.

Tror olsok kan bli stort igjen

Prosten i Sarpsborg tror olsok igjen kan bli en av de store høytidsdagene i Norge.

– Hvis vi klarer å skape noen gode opplevelser i sammenheng med olsok, vil flere bli oppmerksomme på det igjen. Det er fint for oss moderne mennesker å ha dager som skiller seg fra andre, avslutter hun.