Nå kan kjøretøy holdes tilbake med hjullås

Fra og med i dag kan vegvesen, politi og tollere holde igjen kjøretøy inntil bøter og gebyrer er betalt.

Hjullås

Bruk av blant annet hjullås for å holde tilbake kjøretøy skal øke trafikksikkerheten og gi ryddigere konkurranseforhold i transportnæringen.

Foto: Kristian Sønvisen Bye

Dersom det er nødvendig kan etatene også benytte seg av hjullås for å holde kjøretøyene tilbake. Lovendringen ble sanksjonert i statsråd 17. april, og ordningen trer i kraft fra og med i dag, 1. mai.

– Vi har sett at særlig utenlandske sjåfører unndrar seg bøtene de får og det er uheldig. Derfor er det nødvendig å utvide adgangen til å holde tilbake kjøretøy, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen i en pressemelding.

– Ryddigere konkurranseforhold

Regjeringen har det siste året innført en rekke tiltak for å øke trafikksikkerheten og bedre konkurranseforholdene i transportnæringen.

Ketil Solvik Olsen

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen.

Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

Blant tiltakene er firedoblet kontrollvirksomhet, strengere krav til dekk og krav om obligatorisk bombrikke.

At kjøretøy skal kunne holdes tilbake gjelder også i tilfeller der bøter ikke vedtas. De nye reglene innebærer dermed at det ikke lenger skal være krav om at boten er vedtatt eller fastsatt ved dom, før man kan holde kjøretøy tilbake.

– Adgangen for å kunne holde kjøretøy tilbake er en del av regjeringens omfattende satsing for økt trafikksikkerhet og ryddigere konkurranseforhold i transportnæringen, sier Solvik-Olsen.

Brukte hjullås i vinter

Ronny Lindesteg

Ronny Lindesteg i vegvesenet forteller om gode erfaringer med bruk av hjullås.

Foto: Statens vegvesen

Ved blant annet grensekontrollen på Svinesund og ved kontrollplassen på Taraldrud på grensen mellom Akershus og Oslo har hjullås allerede vært i bruk i vinter.

Erfaringene derfra har vært gode, forteller fagleder for utekontroll Ronny Lindesteg i Statens vegvesen.

– Vi har ikke hatt så mye bruk for det i vinter, men det har fungert bra. Man har litt mer makt ved å kunne holde igjen kjøretøy, og man får en litt større sikkerhet med tanke på at man ikke skal kunne stikke av med kjøretøyene, sier han til NRK.

Har utstyr på plass

I pressemeldingen fra Samferdselsdepartementet presiseres det at det kan ta noe tid før lovendringen effektivt blir tatt i bruk, da etatene må skaffe nødvendig utstyr og få på plass retningslinjer for blant annet bruk av hjullås.

Men på Svinesund og Taraldrud er slikt utstyr allerede på plass.

– Vi har kjøpt inn både hjullås og andre låser. Vi har det vi trenger for å kunne sette i gang umiddelbart. Erfaringene fra i vinter viser også at vi har tilstrekkelig med utstyr. Så får vi se hvordan det utvikler seg og om vi eventuelt må få på plass litt mer etter hvert, sier Lindesteg.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Se vår TV-sending 18.50

  • Sikret karate-medalje i Ungdoms-OL

    Annika Sælid fra Sarpsborg er sikret medalje i Ungdoms-OL i Argentina etter å ha vunnet sine tre innledende kamper. 17-åringen fra Sentrum Kampsport skal møte Negin Altooni fra Iran i semifinalen kl. 19.15