Nå får du norsk gran på tanken

For første gang blir bioetanol fra norsk granskog å finne i vanlig 95 oktan bensin her i landet.

Illustrasjon

Statoil og Borregaard satser på gran som råstoff til bioetanol i bensin.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Biodrivstoffet som Statoil skal ta i bruk, kommer fra Borregaard i Sarpsborg, og råstoffet er altså norsk gran.

44.000 liter i måneden

– Vi bruker avfallsstoffer fra gran som vi bruker til å produsere bioetanol, og noe av dette skal brukes i Statoils bensin, sier kommuniksjonsrådgiver i Borregaard, Anne Cathrine Sandø.

I første omgang går avtalen ut på at Statoil skal hente en tankbil med bioetanol i måneden fra Borregaards fabrikk i Sarpsborg. Det vil si på 44.000 liter i måneden.

Det er snakk om såkalt annengenerasjons bioetanol, som betyr at produksjonen ikke går på bekostning av dyrket mark.

– Det første lasset som skal blandes med vanlig bensin gikk ut i dag, forteller Sandø.

Bioetanol fra Borregaard

Mye brukes allerede i busser

Borregaard er verdens største produsent av annengenerasjons bioetanol og produserer 20 millioner liter i året.

At ikke mer enn 44.000 liter gjøres tilgjengelig til bensin for det norske privatbilmarkedet, skyldes at Borregaard foreløpig ikke har mer tilgjengelig.

– En fjerdedel av de 20 millioner litrene går allerede til tungkjøretøy og busser i Norge og andre steder i Europa, forteller Sandø.

Mye av drivstoffet går i dag til bioetanolbusser i Oslo, og det er særlig busser og tungtrafikk Borregaard ser for seg som et stort marked.

– Langt frem til grønt drivstoff

Men Miljøstiftelsen Bellona er ikke like overbevist over Statoils biosatsing.

– Bensinen blir bittelite gran mer miljøvennlig, men det er milevis igjen til drivstoffet på pumpene til Statoil er grønt, sier fagrådgiver Martin Hviid Nielsen i Bellona.

Men Statoil mener at dette er en viktig satsing.

– En dråpe i havet vil kanskje mange kunne si, men hver dråpe teller i denne sammenhengen her, så vi mener at dette er et viktig tiltak for miljøet, sier kategoriutvikler for drivstoff hos Statoil i Norge, Anders Kleve Svela.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Rusfritt i promillekontroll

    I en promillekontroll ved Svinesundveien i Halden kontrollerte utrykningspolitiet 40 bilister søndag formiddag. Ingen fikk reaksjoner, melder politiet på Twitter.

  • Metallco vil drive hele døgnet

    Metallco Stene på Øra i Fredrikstad har søkt fylkesmannen om døgnkontinuerlig drift mandag til torsdag og til kl. 22 på fredager. Bedriften begrunner det blant annet med at de har et slikt behov særlig ved lasting og lossing av skip ved Borg havn.