NRK Meny
Normal

Nå er VM-kongen «finsk»

Olav Lundanes har løpt til gull for Halden Skiklubb i åtte år. Nå har han flyttet fra Halden til fordel for sauna og orienteringsløp i de tusen sjøers land.

Olav Lundanes og Ida Marie Næss Bjørgul

Olav Lundanes og Ida Marie Næss Bjørgul har flyttet til Finland. Bildet er tatt utenfor leiligheten deres.

Foto: Privat

Han og samboeren Ida Marie Næss Bjørgul, som også er orienteringsløper, flyttet til Turku i Finland for fem dager siden. Lundanes sier det ikke var vanskelig å velge hvilken klubb de ville løpe for.

– Når vi først hadde bestemt oss for å flytte til Finland for en periode, var det ikke vanskelig å velge. Vi ønsket å løpe for en lokal klubb, og endte på klubben Paimion Rasti i Turku, sier han.

Lundanes meldte dette på sin Twitter-profil:

Laster Twitter-innhold

Mener det er god bredde på ny-laget

Olav Lundanes

Olav Lundanes med gullmedaljen etter målgången i langdistanse under Orienterings VM i Strömstad, Sverige.

Foto: Adam Ihse / NTB scanpix

Lundanes sier det er gode løpere på det nye laget, og tror ikke han vil angre på det midlertidige lagbytte.

– De har blant annet to veldig gode løpere på herresiden og har ganske bra bredde på laget. Det blir et lag som kan være med og kjempe om toppen på tio-mila og jukola, sier han.

Lundanes sier at de flytter til Finland for å få nye utfordringer.

– Etter VM i Strømstad følge jeg et behov for å prøve noe nytt. Da valgte vi å flytte til Turku i hvert fall for ett år. Og da er det naturlig å løpe for en klubb her vi bor, sier han.

Hva tror du blir den største forandringen?

– Det er en annen kultur i Finland. De snakker også et helt annet språk, så det blir nok den største utfordringen, sier han og humrer.

Sunnmøringen sier han ser på dette som en utveksling.

– Vi skal være tilbake i god tid før det blir arrangert VM i Østfold. Det her blir minst ett år, men maks to år. Og så regner vi med å flytte tilbake til Halden. Det her er ett år utveksling kan man vel si, sier han.

Trener til sveits

Orienteringsløperen har testet terrenget og er fornøyd.

– Det er mange fine orienteringsterreng her. I tillegg har vi funnet et bra sted å bo, så det ser bra ut, sier han.

Lundanes har omtrent en måned igjen av sesongen, og har tenkt å avslutte med stil.

– Det viktigste nå blir verdenscupfinalen i Sveits om bare en knapp måneds tid. Det er der fokuset ligger. Så blir det en kort pause og så blir det å trene mot neste sesong. Da blir VM i Estland det viktigste, sier han.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • – Bør ikke bosette flere

    Rådmannen i Sarpsborg mener kommunen ikke har kapasitet til å bosette flere flyktninger i år, enn de 45 som allerede er vedtatt. Kommunen er bedt om ta imot ti til, men rådmannen sier de ikke har mulighet til å hjelpe dem som kan ha behov for spesiell helsehjelp. Saken skal behandles politisk i slutten av august.

  • To personer fikk i seg røyk

    Politiet har opprettet sak etter brannen i campingvognen på Bådstangen i Trøsken. Det skal ha vært to personer i campingvognen. De har fått i seg noe røyk og er sendt til legesjekk.