NRK Meny
Normal

Nå er de her igjen

Mørke hus og travle folk er invitasjon til tyvene om å bryte seg inn. November og desember er høytid for vinningskriminalitet og nå raides norske hus igjen.

Vinningskriminelle

INNBRUDD: Tyver er igjen på jakt etter verdisaker hos det norske folk. Bare denne helgen har flere boliger vært utsatt for innbrudd.

Foto: Politiet

I helgen har tyver over hele landet forsynt seg grovt fra boliger og bare i grensefylket Østfold har seks eneboliger hatt ubudne gjester.

De observerer hus som er helt mørklagte, ser at ingen er hjemme og slår til

Terje Bøe

– I november og desember vet vi erfaringsmessig at vi får en økning i antall grove tyverier og hovedrådet fra oss er at folk må være bevisste på hvordan huset deres fremstår, sier fungerende krimsjef i Sarpsborg, Terje Bøe.

Lys opp huset

Bare den siste uka har tyverier økt og mørketiden er spesielt gunstig for tyvene, fordi de raskt ser om noen er hjemme eller ikke.

– Det er viktig at det til en hver tid ser ut som om det er folk hjemme og det er viktig å tenke belysning, sier Bøe videre.

Terje Bøe

GIR RÅD: Fungerende krimsjef i Sarpsborg, Terje Bøe, ber folk lyse opp husene sine for å forhindre tyverier.

Foto: Bjørn Ruud/NRK

Hvorfor november og desember utpeker seg, er litt vanskelig å si noe konkret om, forklarer Bøe, men politiet har sine antagelser.

– Det er en periode hvor vi er mye på farta og det nærmer seg jul og vi er mer borte fra hjemmet enn ellers i året. Dessuten er det veldig lett å se om hus er tomme, fordi de er helt mørklagte.

Og nettopp det bruker tyvene som arbeidsmetode, forklarer han.

– De observerer hus som er helt mørklagte, ser at ingen er hjemme og slår til.

Ekstra utsatt ved hovedveiene

Nå kjører politiet rundt i boligområder de anser som ekstra utsatt for innbrudd. Der legger de lapper i postkassene hvor de gir råd til boligeierne.

Men de stopper ikke med det. De drar også tilbake for å sjekke at folk følger rådene. Hvis ikke tar de kontakt igjen for å understreke viktigheten av forebygging

Innbruddsbølge på Jæren

UBUDNE: Tyvene tar seg inn gjennom vinduer og bryter seg inn dører. Er huset tomt, anser de det som fritt frem.

Foto: Kaj Hjertenes / NRK

Spesielt er boliger som ligger nær hovedveier ekstra utsatt, forklarer Bøe.

– Mange av innbruddene blir begått av mobile vinningskriminelle og de benytter seg ofte a de store riksveiene for å komme seg unna.

Også lensmann i Vansjø, Kjetil Lunde, har opplevd stor pågang den siste tiden. Tyver har brutt seg inn og stjålet smykker og verdisaker. De har også fått med seg mat fra tre boliger, forteller han.

– Det er viktig å sikre boligene sine nå, oppfordrer han.

Laster Twitter-innhold

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Totalforbud mot bål

    Som følge av stor fare for gress- og lyngbrann har brannsjefene i Østfold og Follo vedtatt totalforbud mot å gjøre opp ild i og i nærheten av skog og annen utmark. " I nærheten av" defineres som nært nok til at flammer, gnister eller glør kan antenne vegetasjon eller annet brennbart materiale. Forbudet inkluderer også bruk av engangsgriller eller annet utstyr som kan bidra til at vegetasjon antennes. Det varme og tørre været som vi har hatt i vårt distrikt i lengre tid har ført til stedvis stor gress- og lyngbrannfare i kommunene. Skogbrannfarevarselet (se www.yr.no) viser meget stor skogbrannfare i tiden fremover. Forbudet gjelder inntil det kommer nedbør av betydelig mengde.

  • En person omkom

    Politiet bekrefter nå at en person omkom etter å ha blitt påkjørt av toget på østre linje. Ulykken skjedde på strekningen mellom Knapstad og Spydeberg.