NRK Meny
Normal

Nå er tropevarmen her

En varmebølge legger seg over Østfold de neste dagene, lover meteorologen.

Sommer

Meteorologene melder om sol og tropevarme de neste dagene.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Allerede tidlig onsdag morgen viste gradestokken over 20 grader flere steder i Østfold. Men varmest har det vært i Sarpsborg, der det har vært tropenatt.

– For å være tropenatt må temperaturen holde seg over 20 grader. Det var det altså i Sarpsborg i natt. Der har det vært minimum 20,1 grader, sier statsmeteorolog Siri Wiberg Horjen.

Høytrykk over Russland gir varme

Siri Wiberg

Statsmeteorolog Siri Wilberg Horjen lover sommervarme de neste dagene.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Da er det virkelig sommer, mener meteorologen. Og det er mer godvær i vente.

– Varmen fortsetter i hvert fall i tre-fire dager til. Det blir mye pent vær. Det er en bitte liten mulighet for at det kan dukke opp en eller annen ettermiddagsbyge, men jeg tror det holder seg tørt og varmt. Det kan blåse litt fra nordøst, men det kan jeg tenke meg at bare er behagelig, sier Wiberg Horjen.

Hun forteller at grunnen til varmebølgen er et høytrykk over Kolahalvøya.

– Det beveger seg litt sørover innover Finland, og vi får mye østlige vinder og varm luft fra Russland, som strømmer innover landet. Hele landet har det jo varmt. Det er opp mot 30 grader og tropenetter mange steder. Så det er fin kontinental varmluft som kommer fra øst.

  • Sjekk været der du bor på yr.no
Sola skinner på torget i Gamlebyen i Fredrikstad

Sola steker allerede tidlig morgen i Østfold.

Foto: Hilde Erlingsen / NRK

Mer ustabilt vær i vente

Men som alle gode ting, tar varmen slutt etter hvert.

– Det ser ut som at det fra søndag kan bli litt mer ustabilt. Det blir ikke kjempegalt, da nærmer vi oss mer 20-tallet på temperaturen og det blir litt mer nedbør. Men frem til det er det veldig varmt, lite skyer og mye sol, sier Wiberg Horjen.

Onsdag kan det komme noen byger, men det kommer ikke til å bli like intenst som bygene som har kommet de siste dagene.

– Det er ikke snakk om noen sånne byger, det slipper vi. Hvis det kommer en byge, noe jeg tror det ikke gjør, er det en lett ettermiddagsbyge som kan dukke opp i Indre strøk, sier meteorologen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Billigere å handle i Sverige

    Endringer i kronekursen har gjort det betydelig billigere å handle i Sverige de siste månedene, skriver E24.

    – Det er 5–6 prosent rabatt på valutakursen siden nyttår i tillegg til allerede lave priser. Nå blir det ekstra mye å spare på grensehandel og Sverige-turen, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1 til nettstedet.

  • Sarpsborg innebandy-kvinner ute

    Sarpsborg tapte to kamper og spilte en uavgjort i helgens NM-sluttspill i innebandy. Dermed går de ikke til NM-semifinalen.