Hopp til innhold

Skogbrannfaren sender brannflyet på vingene: – Ekstraordinært

Skogbrannfaren er høy på hele Østlandet, og det skal ikke mye til før det tar fyr i naturen. Skjærtorsdag ble brannflyet sendt i lufta for å drive overvåking.

Martin Osland tok med NRK opp i lufta på den første dagen med overvåking fra skogbrannflyet i Østfold. Reporter: Sara Vilde Solås/NRK.

De siste dagene har det oppstått flere hundre gress-, lyng- og bråtebranner i Sør-Norge. Skogbrannfaren er på sitt høyeste i flere fylker, og mange steder er den fremdeles økende.

Den tørre vegetasjonen, kombinert med påskeferien, gjør at Skogselskapet i Østfold startet overvåkingen fra luften skjærtorsdag, flere uker tidligere enn normalt.

– Vi regner med at mange skal bruke ferien ute i skog og mark. Da er det også størst fare for at det begynner å brenne, sier daglig leder Ole-Christian Løchen i Skogselskapet i Østfold, og legger til:

– Vanligvis flyr vi ikke så tidlig. Det vi driver med nå er helt klart ekstraordinært.

  • Så fort tar det fyr i skogen:

Det starter med noen små gnister. Minutter senere står skogholtet i full fyr: – Å fy f ... det tar av.

Usedvanlig tørt

Brannflyet dekker Østfold og deler av Akershus. Ifølge skogbrannvarselet til Meteorologisk institutt er disse områdene blant de med størst brannfare de kommende dagene.

– Det er merkelig tørt på steder hvor det burde ha begynt å bli grønt. Det er rett og slett ikke noe vann. Det er skremmende tørt akkurat nå og vi frykter naturligvis større skogbranner, sier varabrannsjef Geert Olsen i Indre Østfold Brann og redning.

April måned har faktisk vært usedvanlig tørr i år, ifølge meteorologene. En rekke steder i Norge har hatt langt mindre nedbør enn det som er vanlig i april.

Laster Twitter-innhold

Frykter ny skogbrann-sommer

Martin Osland er ansvarlig for skogbrannflyovervåkingen. Han ber folk om å vise stor aktsomhet i skog og mark.

– Nå i påska er det veldig mange som kanskje er ute og gjør ting de egentlig ikke skal, som å tenne opp bål. Da er faren stor for at det skal bli en skogbrann, sier han.

Bråtebrann sett fra skogbrannflyet

Mannskapet på skogbrannflyet har god oversikt fra luften. Her oppdager de en bråtebrann.

Foto: Sara Vilde Solås/NRK

I fjor sommer måtte landets brannvesen bekjempe over 2000 skogbranner.

Det er dobbelt så mange som det var i 2017 og 2016, ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Varabrannsjef Olsen frykter at brannfaren vil være like stor denne sommeren.

– Det skyldes at grunnvannstanden fremdeles er lav på grunn av tørken i fjor. Det skal mye regn til for å få normaltilstand igjen.

Brannfly-pilot Martin Osland sier samtidig at mannskapet på brannflyet er bedre rustet foran årets sommer.

– Vi var involvert i 30 branner i Østfold i fjor. Vi lærte mye av sommeren i fjor, så vi er mye bedre forberedt på en lignende sommer nå, forteller han.

Ansvarlig for skogbrannflyovervåkingen, Martin Osland

Martin Osland er ansvarlig for skogbrannflyovervåkingen i Østfold. Skjærtorsdag var han ute på årets første tur for å speide etter skogbranner, flere uker tidligere enn normalt.

Foto: Sara Vilde Solås/NRK

Tre helikoptre i beredskap

Brannfaren har gjort at også DSB har besluttet å forsterke skogbrannberedskapen gjennom påsken. De har nå tre helikoptre i beredskap, stasjonert på Torp, Kjeller og i Sauda.

– Det som er spesielt i år, er at det er mye død vegetasjon etter fjorårets tørkesommer, og inntil det kommer nedbør av betydning vil skogbrannfaren øke ytterligere, sier avdelingsdirektør Anne Rygh Pedersen i DSB.

Nord-Europas eneste bemannede brannvakttårn, på Linnekleppen i Rakkestad, skal også bemannes. Men Skogselskapet har foreløpig ikke penger til å starte opp overvåkingen derfra.

– Budsjettene våre tilsier at vi skal ha vakter i tårnet i juni, juli og august. I år har vi også utvidet med helgene i mai. Men vi har ikke økonomi til å bemanne tårnet allerede nå, sier daglig leder Ole-Christian Løchen.