Hopp til innhold

Nå er det tid for å høste nyper

Det bugner av røde nyper. De er vakre å se på, men det mange ikke vet er at de også er stappfulle av nyttige næringsstoffer.

Nyper

Nyper er fulle av antioksidanter og C-vitaminer. Nå er de modne og kan plukkes.

Foto: Anne Elin Holberg

På Isebakke ved Iddefjorden i Halden står Marit Eriksen i Halden Sopp- og nyttevekstforening foran en praktfull nypebusk full av saftige nyper. Hun vet å verdsette den røde frukten.

– Det er en flott plante fra rosefamilien som blomstrer i juni, omtrent når skolen slutter. I år er det kjempemasse nyper, så det er så moro. Nå kan vi plukke så mye vi orker, sier hun.

Antioksidanter og vitaminer

Marit Eriksen i Halden Sopp- og nyttevekstforening plukker nyper

Marit Eriksen er vant med å bruke nypene fra hun var liten.

Foto: Jan Henrik Ihlebæk / NRK

Botanikeren er nemlig vokst opp med nyper.

– Jeg husker godt da jeg var liten og vi syklet hit for å plukke nyper. De tok vi med hjem, renset og brukte i matlaging. Det var helt fantastisk, forteller hun.

Det er fullt mulig for de fleste å plukke veksten som vokser de fleste steder. I tillegg er den veldig sunn.

– Den er stappfull av C-vitaminer. Det var det som var fokus på da vi var små, men den er også full av antioksidantene som skal forhindre oss i å bli fort gamle. Med så sunne stoffer burde det være en mye større del av kostholdet vårt enn det det er, sier Eriksen.

Nå er de fleste nypene modne og klare for å plukkes.

– Noen av de begynner å bli litt bløte, så vi må ta dem nå mens de fortsatt er faste og fine. Denne uka er tiden for å plukke nyper, så det er bare å komme seg ut.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Marit Eriksen plukker nyper

Botaniker Marit Eriksen plukker nyper. Hun mener de bør være en større del av kostholdet vårt.

Foto: Jan Henrik Ihlebæk / NRK

Godt for leddene

Eriksen forteller at etter at frukten er plukket må restene av blomsten som sitter i enden fjernes. Så deler man nypen og fjerner frøene med en teskje. Da har du fruktkjøttet som du kan jobbe videre med.

Nyper

Nypene fra rynkerosen kan også brukes til matlaging.

Foto: Gunn Nyborg

– Vi kan koke dem i litt vann og så presse dem gjennom et dørslag. Da får vi den mest fantastiske nypepure med nydelig rødfarge. den kan man fryse eller hermetisere og ha på glass.

– Med pureen kan du lage suppe eller du kan bruke den som syltetøy med litt sukker.

Man kan også tørke dem, knuse de til pulver og bruke det i brød.

– Det blir også sagt at nyper er bra for leddproblemer, så det er flere gode egenskaper.

Prøv også hummer med nyper.