NRK Meny
Normal

Nå er det på høy tid å finne frem solkremen

Sen påske gir sterkere solstråler. Ifølge apoteker er det behov for solfaktor nå.

Illustrasjonsbilde solbriller

PÅ TIDE: I påskesola er det viktig å bruke både solbriller og solkrem.

Foto: Aina Rødal / NRK

– Det er på tide å smøre seg med solkrem, spesielt om man skal på fjellet, sier Jasmin Dinarevic, daglig leder Apotek 1 i Fredrikstad.

Med påska kom sola, og når sola har dukket opp bør man finne frem solkremen. Har man ømfintlig og skjør hud er det på høy tid å smøre seg.

– Man bør velge faktor basert på sin egen hudtype. Vi anbefaler alltid solfaktor 15, 30 eller høyere, på bakgrunn av Kreftforeningens anbefalinger, forklarer Dinarevic.

Årets påske er sen, noe som betyr at sola står høyere på himmelen og har mer intense stråler enn det som er vanlig i påsken. Statens strålevern advarer mot sterk sol.

– I fjellet i Sør-Norge kan påskesola bli like intens som sola på Sørlandet i slutten av mai. Så husk både solkrem og solbriller, sier forsker Bjørn Johnsen i Statens strålevern.

– Kan ikke bruke for høy faktor

Med vinterbleke kropper og ansikt kan det være fristende å droppe solkremen for å få skutt fart på brunfargen og få fylt opp D-vitaminlagrene. Ikke fall for fristelsen, er oppfordringen fra apotekeren.

– Man kan aldri bruke for høy faktor. Selv om vi i Norge trenger påfyll av D-vitamin, bør man heller ta dette som kosttilskudd for eksempel.

Noen av oss har hudtone som gjør at vi sjelden blir brune. Da bør man være ekstra på vakt.

– De som har litt rødlig hud og ofte rødt hår blir aldri brune. Da er det ikke noe vits å smøre seg med faktor 15, man bør heller bruke faktor 50 kontinuerlig for å unngå langtidsvirkninger som hudkreft. Men også for å unngå å bli solbrent, sier Dinarevic.

Sjekk holdbarheten

Holdbarhetsmerking av solkrem

HOLDBARHET: De fleste solkremer har holdbarhetsmerking.

Foto: Maria Elsness / NRK

Fjorårets solkremflaske er kanskje ikke helt tom enda, men fungerer den fremdeles, flere måneder etter åpning?

– Flaskene er ofte merket med et krukkesymbol, det bør man følge. Ofte kan man bruke solkrem i 12 måneder etter åpning, hvis flasken er oppbevart riktig.

Var solkremen med på høstturen til Spania og ble liggende to uker på stranda i solsteken? Da er det ikke sikkert den lenger er holdbar.

– Lukt på kremen og kjenn på konsistensen. Er den harsk? Da bør man i så fall kjøpe en ny, sier Dinarevic.

Følg solvettreglene

Fire av ti nordmenn oppgir at de blir solbrent hvert år. Huden glemmer ikke slike solskader; de samles opp og kan på sikt føre til hudkreft.

– Vi beskytter oss mot den samme sola nå som i august. Man bør tenke på solvettreglene hele året, oppfordrer Dinarevic.

Og husk å passe på de små i sola!

– Barn under ett år bør ikke eksponeres for sol i det hele tatt. Barn under tre år bør bruke soldrakt og solhatt, og smøres med solfaktor 50. Det er ikke noe vits at barn blir brune, mener Dinarevic.

– Og husk å ta pauser, både barn og voksne!

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Mistenker trenering

    Frp-politiker Arvid Vestvik mistenker at det er krefter som prøver å trenere utbyggingen av det gamle sykehusområdet på Cicignon i Fredrikstad. Det skriver Fredriksstad Blad. Eiendomsutvikler Kan Cao, som kjøpte området for tre år siden, trenger en dispensasjon for å komme i gang med utbyggingen, men ifølge avisen er det allerede klart at det heller ikke i planutvalgets møte 1. mars blir noe endelig vedtak. – Jeg er nesten flau over byen vår. Glipper dette prosjektet, ser jeg ikke noe alternativ, sier Vestvik.

  • Dømt for å ha slått med flaske

    En 22 år gammel mann er dømt til fengsel i fire måneder for voldsbruk. Fredrikstad tingrett fant mannen skyldig i å ha slått en mann i ansiktet med en flaske på et utested i Fredrikstad i fjor sommer. Slaget førte til at mannen fikk brudd i kinnbenet.