Hopp til innhold

Nå er det nasjonalt utbrudd

45 personer i Tromsø og Østfold er rammet av shigellose. Sykdommen som blant annet kan gi diare og oppkast, håndteres nå som et nasjonalt utbrudd.

Shigella

Man blir syk bare en til tre dager etter å ha blitt smittet. De som får symptomer på sykdommen bør kontakt med lege.

Foto: Centers for Disease Control and Prevention

Utbruddet startet opprinnelig i Tromsø, der 42 personer er blitt smittet.

Ytterligere tre personer fikk bekreftet shigellose i Østfold før helgen, og utbruddet håndteres av helsemyndighetene og Mattilsynet som et nasjonalt utbrudd, selv om de tre fra Østfold ikke har noen kjent tilknytning til Tromsø.

LES OGSÅ:

Undersøker pesto

Mattilsynet undersøker nå om smittekilden kan være ingredienser i pesto, som 36 av de 45 bekrefter å ha spist. Ytterligere tre har fått servert fersk basilikum, som er en av ingrediensene i pesto.

Blant ingrediensene som nå sjekkes er basilikum fra Israel.

Shigella-bakterien lever i tarmen til mennesker som er blitt smittet, men bakterien kan også forurense mat og vann. Ifølge Mattilsynet er de vanligste symptomene diare, ofte blodtilblandet, magesmerter, kvalme og eventuelt også feber.

LES OGSÅ:

Normalt 20-30 tilfeller

Normalt er ikke sykdommen alvorlig, men sykdomsbildet er avhengig av hvilken bakterietype som forårsaker infeksjonen.

I Norge blir det registrert mellom 20 og 30 sporadiske tilfeller at shigellose-smitte hvert år.

De tre personer isom ble smittet i Østfold var alle fra Sarpsborg.

Sykdommen er smitteførende under akutt sykdom (diaré), og så lenge bakterien finnes i avføringen.

– Det skal ikke mange bakterier til for å bli syk av Shigella. Når man blir syk, så betyr det at man har vært i kontakt med avføring fra menneske, forteller seniorrådgiver ved hovedkontoret til mattilsynet Laila Jensvoll.