Nå er det høysesong for hodelus

Slik blir du kvitt den plagsomme lusa.

Hodelus

Hodelusa kan bli to millimeter lang og fester seg i hodebunnen.

Foto: Wikimedia/Gilles San Martin

– Det er ikke noe krise å få lus. Men det er ubehagelig og kan ramme hvem som helst, sier sjef for helsesøstrene i Fredrikstad Ragnhild, Folde.

Høsten er høysesong for hodelus, skriver Dagbladet. Men lus har vi året rundt. Til enhver tid har omtrent to prosent av Norges befolkning lus, forteller helsesøster Folde.

Helsesøster Ragnhild Folde

Helsesøster Ragnhild Folde.

Foto: NRK

– Hodelus er noen små dyr som kan bli opptil en-to millimeter store. De fester seg helt nede i hodebunnen og lever av blod, sier hun til NRK.

– Hvor stort problem det er varierer veldig i forhold til hvordan man reagerer på lus. Noen får veldig kløe, mens andre får ikke kløe i det hele tatt.

– Sjekk med en kam

Mange får også sår eller skorper i hodebunnen, noe som skyldes at man klør seg.

Særlig i aldersgruppen som går i barnehage og på skole, hvor man leker sammen veldig tett, er smittefaren stor, forteller Folde.

– Om man mistenker lus, må man sjekke om det faktisk er lus. Det er fordi man anbefaler kun behandling til dem som har lus. For å sjekke det brukes lusekammer, og man anbefaler helst å bruke dem på fuktig hår for å gre gjennom håret og sjekke om man har lus. Sjekk også hodebunnen for lusa liker seg nær den, sier hun.

Skoler og barnehager til aksjon mot hodelus

Det er anbefalt å sjekke seg for lus med en kam i fuktig hår.

Foto: Frode Meskau

Er det farlig?

– Det er det ikke. Det er bare plagsomt.

– Sjekk deg daglig

Om man først har fått lus finnes det flere midler for å kvitte seg med det lille dyret.

– Jeg vil anbefale å dra på apoteket, for det er forskjellige midler for ulike aldersgrupper. Det er også noen midler som for eksempel gravide ikke skal bruke. Det beste er å ta kontakt med apoteket som har remedier for det, sier Folde.

– Man kan jo også vaske på 60 grader eller fryse ned børster og kammer. Men det er ikke nødvendig å drive med husrengjøring eller store organiseringer ellers. Lusa dør etter en til to dager.

Helsesøsteren anbefaler også at man sjekker håret daglig to til tre uker etter at man har gjennomgått en kur, for å være sikker på at man er kvitt problemet.