NRK Meny
Normal

Her er det bom stopp - nå blir det bro

I flere år har syklister og gående blitt stoppet her etter at en mye benyttet sykkelsti ble fjernet for å gi plass til parkeringsanlegg.

Gangbro i Fredrikstad

Hit men ikke lenger.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Langs Fredrikstads mest trafikkerte vei, riksvei 110 mot St. Croix-krysset, gikk det for flere år siden en mye brukt gangsti. Den forsvant for å gi plass til et nytt parkeringshus.

Protester

Det var ikke uten protester at sykkelstien ble fjernet i 2008. Både innbyggere og Syklistenes landsforening var på banen og krevde en ny sykkel og gangsti langs riksveien.

Kommunen la inn et forslag til sykkel- og gangbro over innkjøringen til parkeringshuset i planene for det nye parkeringshuset. I 2010 åpnet det nye parkeringsanlegget med 450 plasser i Fredrikstad sentrum, men sykkelgangbroen som skulle erstatte sykkelstien, ble satt på vent.

Grunnen var at parkeringsanlegget ble mye dyrere enn forventet, med en sluttsum på nærmere 130 millioner kroner. Kostnadsrammen var i utgangspunktet på 121 millioner kroner.

Sykkelsti i Fredrikstad

Gangbroen vil gå i bue over innkjøringen til parkeringsanlegget.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Flere alternativer

Siden åpningen av parkeringsanlegget har kommunen jobbet med alternative løsninger. Et alternativ har vært å legge sykkelstien gjennom boligområdene på Apenesfjellet, mens et annet har vært å legge sykkelstien på bakkeplan, med et overgangsfelt ved innkjøringen til parkeringsanlegget.

Nå har kommunen bestemt at det blir gangbro over innkjøringen til parkeringsanlegget fra riksvei 110. Det bekrefter konstituert avdelingsleder i Fredrikstad kommune, Knut Håkensen.

– Vi håper å starte arbeidene i april og vi har et mål om å få gangbroen ferdig innen sommeren, forteller han.

Den nye gangbroen vil gå langs riksveien og vil bli en fortsettelse av gangstien som i dag stopper brått.

– Broen som nå vil bli bygd, er en plaststøpt betongbro med rekkverk. Deler av broen vil også bli dekket av granitt.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Vestby-pasienter til Kalnes

    Styret i Sykehuset Østfold har i dag konkludert med at sykehuset er i stand til å ta imot pasienter fra Vestby. Styret ønsket en gjennomgang av hvordan sykehuset skal håndtere blant annet bemanning og korridorpasienter før Vestby-pasientene kommer.

    Sykehuset Kalnes
    Foto: Tor-René Stryger / NRK
  • Se 20:55-nyhetene her

    Martin Tangen-Schmidt gir deg nyhetene fra Østfold klokken 20:55.