Nå begynner togkaoset

Lørdag morgen ble 1/3 av Oslo S stengt i hele seks uker. Folk må beregne god tid hvis de skal reise med tog.

Nsb tog
Foto: Annicken Fredriksson

I løpet av sommeren 2016 skal det gjøres oppgraderingsarbeid for 160 millioner kroner på Oslo S. Dette vil føre til store konsekvenser i togtrafikken. Folk må belage seg på å beregne god tid hvis de skal reise med tog de kommende ukene.

Ikke fornøyd med buss for tog

Therese Lerbæck

Therese Lerbæck

Foto: Annicken Fredriksson

Therese Lerbæck utrykker at arbeidet på Oslo S kommer til å påvirke henne i stor grad. Lerbæck benytter seg ofte av toget til Oslo for å besøke familien sin. Det vil også gå utover familien hennes som jobber i Oslo, sier hun.

– Mitt forhold til buss for tog har det siste vært veldig dårlig, fordi jeg må ta bussen til Brynseng for å så ta banen derfra for å komme til Oslo, og så omvendt. Det tar veldig mye lengre tid og tidene stemmer ikke med togene.
Jeg må derfor beregne mye lenger tid for å komme til Oslo enn det jeg gjorde før, og det er veldig dumt.

Ber folk ta fri

Det skal skje en fornyelse av infrastrukturen i Oslo-området og byggingen av nye spor for Follobanen og Østfoldbanen inn mot stasjonen på Oslo S, dette melder jernbarneverket på sine hjemmesider. Målet med dette arbeidet er å få ned antall feil som skaper dårlig punktlighet i togtrafikke. De ønsker også å øke kapasiteten på stasjonen for å få til en bedre trafikkavvikling.

Markedsansvarlig NSB øst, Terje Andersen

Markedsansvarlig NSB Øst, Terje Andersen

Foto: Anne Ognedal / NRK

– Hvis du pendler hver dag denne perioden, bør du tenke på om du har noe ferie eller fridager du kan bruke, eller om du kan jobbe hjemme ifra. Har du ikke mulighet til det, må du beregne litt bedre tid før du skal på jobb, sier markedsansvarlig for NSB Øst, Terje Andersen.

Andersen vil anslå at de som reiser med toget fra Halden kan forvente 15 minutter forsinkelse i morgen-rushet på vei inn til Oslo. Tilbake hjem igjen er avgangen med buss flyttet 20 minutter tidligere enn de vanlige togtidene. Reisen hjem vil da komme på circa 20 min lengre enn normalt.

Avhengig av et tog i rute

Embla Nott

Embla Nott

Foto: Annicken Fredriksson

Embla Nott jobber i Oslo og er helt avhengig av at toget går når det skal.

– Jeg våkner hver morgen og tar toget klokka 04.30, hvis ikke toget går i ruta er jeg ganske ille ute.

Nott har ennå ikke sett de nye oppdaterte rutetidene, men hun utrykker at hun slett ikke ser frem i mot og måtte ta buss istedenfor tog de kommende ukene.

– Jeg liker ikke busser, de går sakte, er lite effektive og bruker mye bensin.

Blir toget eller bussen din forsinket denne perioden, melder Andersen at det er vanlige vedtekter som gjelder. Blir man mer forsinka i henhold til regelverket, har man krav på refundering. Målet er å få kundene fram i henhold til den planen de har opprettet.