Mugg og sopp i svensk pålegg

Bakterier, mugg og sopp ble funnet i pålegg hos seks av 10 butikker i Västra Götaland i en storkontroll. Samtlige kontrollerte grensebutikker fikk anmerkning.

Grensehandel

Hela 59 % av prøvene som ble tatt i kjøttdisker i Västra Götaland i 2008 hadde en mikrobiologisk anmerkning. Det er da snakk om sopp, mugg eller bakterier. I enkelte tilfeller gjorde kontrollørene flere mikrobiologiske funn.

Foto: Rainer Prang / NRK

Det er en omfattende kontroll det svenske Livsmedelsverket (tilsvarer det norske Mattilsynet) gjennomførte i 90 butikker i Västra Götaland i fjor, som nå publiseres.

- Myndighetene har kontrollert ulike slags oppskåret pålegg i butikkene, og det er ikke positivt for bransjen det som kommer frem, sier Petra Noord, livmedelsinspektør i Lerums kommune til NRK.

Dansk kjøtt salmonella-mistenkt
Verkebyll i juleribba

Verre enn i 2005

Det er tatt 153 prøver av roastbiff, kokt skinke, røkt skinke, andre røkte varer, kalvepølse og andre påleggslag.

Undersøkelsen, som er foretatt i mars til mai i fjor, viser at i forhold til forrige storkontroll i 2004/2005, har andelen produkter det er gitt anmerkning på økt radikalt.

- Hela 59 % av prøvene som ble tatt i 2008 hadde en mikrobiologisk anmerkning. Vi snakker da om sopp, mugg eller bakterier, sier Noord til NRK.

I kontrollen i 2004/2005 ble det tatt 331 prøver der 205 var godkjent, 125 var godkjent med mikrobiologisk anmerkning ( ca 38%) og i ett tilfelle ble en butikk ikke godkjent.

Stafylokokker i påleggsdisken

Anmerkningene har nøye sammenheng med lagring og hygiene, heter det fra Livsmedelsverket.

- De vanligste årsakene til anmerkning er for høyt soppinnhold og mikroorganismer, ofte begge samtidig, sier Petra Noord.

Hun peker på at ansatte med ansvar for å håndtere kjøtt og pålegg må ha en særskilt aktsomhet når det gjelder håndhygiene.

- Fravær av håndhygiene kan redusere kvaliteten på produktene. Ved to av prøvene vi har tatt i 2008 viser det seg at det er funnet stafylokokker, og det kan trolig kobles direkte til de ansattes hygiene, sier Petra Noord.

Jukser med holdbarhet

Petra Noord peker på at det er viktig at de som håndterer kjøtt og pålegg, foruten det å skulle ha kunnskap om hygiene og håndtering av kjøttet, også skal ha kunnskap om hvordan og hvor lenge pålegg og kjøttprodukter kan lagres.

- Holdbarhetstidene som angis på produktene i butikkene er alt for lange. Produktene holder ikke så lang tid som det angis, sier hun.

Det er store variasjoner butikkene imellom på hva de angir av holdbarhet på de varene de selv pakkes og merkes i butikken.

- Veldig få av butikkene har benyttet seg av mikrobiologiske undersøkelser eller bransjens egne anbefalinger før de bestemmer seg for hva slags holdbarhetstid de velger, sier Noord.

Butikker i Strømstad og på Svinesund fikk anmerkninger

Ifølge Livsmedelsverkets undersøkelse er sju butikker i Strømstad og på Svinesund blant de kontrollerte.

- Samtlige sju er gitt en eller flere anmerkninger på prøver tatt i påleggsdisken, sier Petra Noord som ikke ønsker å oppgi hvilke butikker som er kontrollert.

Det er butikkenes eget ansvar å sørge for at det som produseres og selges er trygg mat. Butikkene skal bearbeide og kontrollere det som kan gå galt i produksjonen, bygge opp kvalitetssystemer og gjennomføre tiltak når noe går galt.

Livsmedelsverkets konklusjon er at de nedslående resultatene fra undersøkelsen i 2008 viser at butikene ikke har lykkes i sitt arbeide.

- Kommunene vil nå følge opp resultatet av prøvene lokalt, og i de tilfellene der det er grunnlag for ytterligere kontroller vil butikkene få nye besøk og det blir tatt nye prøver, sier Petra Noord til NRK.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Stjernen tapte mot Stavanger

    Stjernen tapte i kveld 2-3 på hjemmebane i Fredrikstad mot Stavanger Oilers. Albin Lindgren scoret i den siste perioden for hjemmelaget til ingen nytte.

  • Trafikkulykke i Sarpsborg

    Nødetatene har rykket ut til en trafikkulykke i Roald Amundsens gate i Sarpsborg sentrum. Politiet melder på Twitter at det er to biler involvert og at en person klager over smerter etter ulykken.