Hopp til innhold

Mot ordførerstolen med Olympiatoppen

Bra valgkamp, bra kandidater eller gode forhandlere. Forklaringene skifter for hvordan Høyre ble ordførerpartiet i Østfold etter årets valg.

Erik Unaas

Mange av bildene ble stående på gulvet i den forrige perioden på ordførerkontoret. Nå som han er gjenvalgt for fire nye år, mener Erik Unaas (H) at det kan være på tide å få hengt dem opp på veggen.

Foto: Jon Gimmingsrud / NRK

– Vi lot som om dette var et OL for oss og hadde et olympiatopprogram på 15 måneder fram mot valget. Da la vi opp nesten alle aktiviteter, vi la inn alle tidspunkt for når vi skulle ha førsterekka klar, støtteapparatet klart og når vi skulle sette inn sluttspurten, forteller Erik Unaas gjenvalgt ordfører for Høyre i Eidsberg kommune.

Han er i overkant sportsinteressert og opplegget lånt av Olympiatoppen var tydeligvis vellykket for Eidsberg Høyre. 43,8 prosents oppslutning og ordføreren i fire nye år, ble resultatet.

Fikk to nye ordførere

Det ble til sammen sju Høyreordførere i Østfold, to flere enn før valget. Dette skjer samtidig som Høyre mistet omtrent 40 ordførere på landsplan.
Generalsekretær i Høyre Lars Arne Ryssdal skryter av partifellenes innsats i Østfold og mener dette varsler en endring.

– Det forteller kanskje om et fylke som er i ferd med å omstille seg fra et tradisjonelt industrifylke i norsk sammenheng, til i større grad å definere seg som broen ut til resten av Europa. Vi tror det kaller på en ny politikk med nye ideer og bedre løsninger, sier Ryssdal.

– En ny generasjon

Høyre får nå ordfører i Eidsberg, Askim, Spydeberg og Hobøl i Indre Østfold. I tillegg kommer Halden, Råde og Moss. Fem av dem blir gjenvalgt.

– Vi kom jo inn med brask og bram for fire år siden. Da var det jo nesten full utskifting av ordførerkorpset i Østfold. Jeg tror vi kanskje var en ny generasjon politikere, mer offensive og foroverlent, sier Unaas.

Geir Tufte, statsviter tilknyttet Høgskolen i Østfold, er enig i at person har en større betydning ved lokalvalg enn ved stortingsvalg. Men han mener det er flere faktorer som har gitt Høyre så mange ordførere.

– Det som skjer ukene etter valget er veldig avgjørende. Som regel får ingen partier rent flertall og dermed må det forhandles. Folk må kompromisse og gå litt på akkord med enkelte av programpostene sine, men det er helt nødvendig for å få et styringsdyktig flertall, sier Tufte.

Unaas innrømmer at det er litt vennskapelig konkurranse mellom Høyreordførerne også, men trekker det igjen tilbake til sportsterminologien.

– Vi konkurrerer på en positiv måte. Noe av styrken til idretten er at man ofte unner andre suksess og kan applaudere gode prestasjoner også hos konkurrentene. Så dette er en helt ufarlig liten fight, avslutter han.