NRK Meny
Normal

Mot nok en flueinvasjon

Årets iltre sesong for Tuneflue er like rundt hjørne. I år kommer invasjonen til å bli verre enn på lenge.

Tuneflua

Det går mot nok en Tuneflue-invasjon i Sørøst-Norge.

Foto: NRK

Det bekrefter seksjonsleder Bernt Hansen i Sarpsborg kommune overfor NRK.

Han har vært ute på befaring etter larver i Ågårdselva i Sarpsborg, og gjort interessante funn av den iltre blodsugeren.

- Brukt halvannen million

Bernt Hansen fant en elv full av larver som er klare for klekking.

Over halvannen million kroner har blitt brukt i kampen mot tuneflua. Et utvalg arbeider med bekjempelsen, og pengene har blitt brukt til både forskning og tiltak for å hindre masseforkomster av de små blodsugerne.

Hovedområdet for insektslarvene er i mudderet langs Ågårdselva, og ett av tiltakene fra tidligere år har vært å holde lav vannstand i elva i perioden fra egglegging til klekking. Det har ikke blitt gjort i år.

Må rømme innendørs

- På grunn av store mengder snø i fjellet har det vært svært store vannmengder i glommasystemet. Dermed har det ikke vært mulig å holde igjen vann slik at vi har kunnet tørrlagt Ågårdselva, sier Bernt Hansen i Sarpsborg kommune.

Til tross for at det er brukt flere hundre tusen kroner på bekjempelsen av flua, ser ikke tiltakene ut til og ha hatt stor effekt. Så også denne sommeren kommer det til å bli mange dager at folk må rømme innendørs for å komme seg unna den plagsomme flua.

Blodsugende horder

Tuneflua er en stor plage for både folk og dyr spesielt i Rakkestad, Skiptvet og Sarpsborg, og nå er det ikke lenge til store horder av den lille blodsugerarten summer gjennom luften.

Bernt Hansen regner med at den store masseklekkingen av Tuneflua skjer i begynnelsen av juni. Men noen har allerede kjent insektene på kroppen. Det trenger imidlertid ikke å være tuneflue.

- Vi forventer at rundt tiende juni kommer masseklekkinge, sier Hansen.

Tuneflua har bitt seg fast i buken

Her ser vi Tuneflua bite seg fast til buken på et dyr.

Foto: Heidi Sivertzen-Oksmo

- Vi må også være klar over at ikke alle slike innsekter er Tuneflue. Mange vanlige knott biter også hardt fra seg, men knotten trenger nødvendigvis ikke å være den forhatte Tuneflua, sier Hansen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Vil ha dobbeltdekkere

    Statens togmateriell-selskap ber om anbud på dobbeltdekkere. Det er Jernbanedirektoratet som har pålagt selskapet å innhente tilbudet, fordi de mener toetasjes tog skal øke kapasiteten på pendlerstrekningene på Østfoldbanen. Det melder Dagens næringsliv. Fristen for å levere tilbud blir trolig rundt årsskiftet.

  • Ny klubb for Jøndal

    Håndballspilleren Magnus Jøndal fra Hobøl skal spille for den tyske storklubben Flensburg-Handewitt neste sesong. Det melder dansk TV2. Jøndal spiller nå for den danske klubben GOG, men reiser over grensa til Tyskland neste sesong.

    Magnus Jøndal, ØIF Arendal
    Foto: Sander Heggheim/NRK