NRK Meny
Normal

Mossinger selger tekstiler til Kina

I Østfold finnes en bedrift som klarer det få andre bedrifter i Europa får til.

I Moss ligger en bedrift som klarer det få andre får til i Europa. Med 50 syersker her hjemme eksporterer Hansen Protection tekstiler fra Norge - til Kina.

Redningsdraktene til Hansen Protection blir solgt til land som Kina, Brasil og Russland.

Hansen Protection, som tidligere var en del av Helly Hansen, har de fått til noe få andre europeiske bedrifter klarer. De har 50 syersker og deres redningsdrakter eksporteres til blant annet Kina.

– Stort sett alle produserer slike ting i Kina, eller kanskje litt i Øst-Europa. Vi er veldig stolte av at vi klarer å produsere dem i Norge, sier daglig leder Terje Gorm Hansen.

Vi ligger langt, langt foran de fleste når det gjelder produktutvikling

Terje Gorm Hansen

Hansen Protection har aldri satt ut sin produksjon av redningsdrakter til lavkostland, selv om de har blitt forsøkt presset til det.

– Etter en rundtur i Kina, hvor vi så på mulighetene for å flytte ut produksjon, la vi merke til hvor enkelte det var å bli kopiert. Da tenkte vi at; «nei, vi blir i Moss», sier Hansen.

– Et hestehode foran

Det er heller ingen planer om å flytte produksjonen ut av landet. Det er noe de ansatte setter stor pris på, og takker sjefen for.

Terje Gorm Hansen

Daglig leder Terje Gorm Hansen i Hansen Protection mener det er fullt mulig å få det til i Norge.

Foto: Bjørn Ruud/NRK

– Det er rett og slett sjefen vår som har æren for dette. Jeg tror han vil ha oss her, og han står på som bare det selv også. Vi leverer vi også, jobber overtid og hjelper til med å få produktene ut, sier Heid Joneid, som er sømoperatør og én av 140 ansatte.

Sammen drar de ansatte i havn kontrakter, særlig til offshorevirksomhet i land som Kina, Korea, Brasil, Russland og Norge.

I 2012 hadde bedriften en omsetning på 290 millioner kroner, og gikk med 107 millioner kroner i overskudd. Terje Gorm Hansen er klar på hva som er suksessoppskriften.

– Det er nok i hovedsak at vi besitter en spesiell kompetanse på disse produktene. Vi ligger langt, langt foran de fleste når det gjelder produktutvikling. Vi ligger et hestehode foran alle andre. Da er ikke prisen så viktig, når det er snakk om et sikkerhetsprodukt, sier han.

Les også:

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Hansen Protection

Ledelsen i selskapet vurderte å flytte ut produksjonen, men valgte å bli værende i Moss.

Foto: Bjørn Ruud/NRK

– Det går an

Absolutt alt materiale som brukes i produksjonen av redningsdraktene testes på eget laboratorium.

Og det nettopp kvalitetskontrollen og kvaliteten på et nisjeprodukt, samt et svært sterkt varemerke som gir bedriften suksess, kommenterer Næringslivets Hovedorganisasjon i Østfold.

Innovasjon Norge påpeker at kostnadene til høyteknologisk produksjon er på vei opp i andre land. Det er til fordel for bedrifter som vil satse slik de gjør i Moss.

– Vi har klart det, og jeg tror også at om andre finner nisjeområder, så går det an å drive også her hjemme, sier Terje Gorm Hansen.

Les også:

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Kontroll på skogbrann

    Brannvesenet i Fredrikstad har kontroll på en lyng- og skogbrann på Vikane. Fredag formiddag fikk brannvesenet melding om at det brant i et ca. ett mål stort område ved Sareptaveien. Alarmsentral Brann Øst advarer mot stor skogbrannfare.

  • Trafikkuhell på E6 ved Solli

    Det er kødannelse på E6 ved Solli. Årsaken er et trafikkuhell i sørgående retning. Nødetatene er på vei.