Normal

Mossinger krever tømming av skipsvraket

Bekymrede mossinger krever at "Nordvard" skal tømmes så fort som mulig, men kommunen sier sprengstoffet ombord ikke er farlig.

Oljesølet i kanalen i Moss

Slik så det ut da skipsvraket lakk olje ut i kanalen i Moss i September 2007.

Foto: Ingrid Mathilde Langvik/NRK

Tålmodigheten blant mossinger som venter på tømming av vraket Nordvard begynner å bli tynnslitt.

Husker godt smellet

Men lensingen starter ikke før Kystverket får undersøkt hvordan det står til med oljetanker og sprengstoff ombord i det drøyt 60 år gamle vraket.

Tore Karlsen er en av dem som husker da båten gikk ned.

- Jeg husker veldig godt smellet, 29.desember i 1944. Det har jo vært bekymringsfullt helt siden den gang, sier mossingen Tore Karlsen.

- Ikke lenge til tømming

Brannsjefen i Moss tror ikke folk skal være nødt til å vente så veldig lenge.

- Spørsmålet er vel når de kommer i gang med en større aksjon for å få tømt det som er av rester i vraket. Og jeg har en forventning om at det kanskje ikke vil ta så lang tid, sier brannsjef Jack Hatlen.

- Alle snakker om det

Tore Karlsen kunne ha snakket for flere i Moss. Folk frykter sprengstoffet, torpedoer og den forurensende oljen vraket som stadig ruster.

Tålmodigheten begynner å bli tynnslitt blant folk. John Kallerød, driver fiskeforetning i området.

- Stort sett alle som er innom snakker om vraket, og at de vil ha det vekk, sier John Kallerød.

- Ikke frykt smell

Grunnen til at det må flere undersøkelser til, er at en ikke vet hvordan ammunisjonen må håndteres under en lensing av vraket.

Dieselolje og stridshoder har vært plassert i adskilte rom med tysk grundighet, men Nordvard har ligget på bunn i 60 år.

Men det er ingen grunn til å frykte en smell. For det er oljen som er prioritet nummer en, sier rådmannen i Moss kommune.

- Det er ingen grunn til å frykte torpedoen, sier rådmann i Moss, Hans Tore Birkeland.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • Klokt å måle stråling

  Det er klokt å måle strålinga på Nøkkeland skole i Moss. Det sier fagsjef i Statens strålevern, Tone Mette Sjømoen. I går ble det kjent at nok et klasserom ved skolen ble stengt fordi foreldrene er redde for at strålingen fra et høyspentanlegg er for høy. Men Sjømoen mener folk ikke bør være bekymret, fordi stråling vi utsettes for til daglig ligger langt under grenseverdiene.

  Nøkkeland skole
  Foto: Bjørn Ruud / NRK
 • Beklager at NHO-sjef slutter

  Regiondirektør i NHO-Østfold, Roald Gulbrandsen, beklager at Kristin Skogen Lund slutter som toppsjef i NHO. I går ble det kjent at Skogen Lund blir ny konsernsjef i Schibsted Group. Skogen Lund har gjort en kjempejobb i NHO, hun har hatt en fantastisk stemme i samfunnsdebatten og representert NHO på en mer utradisjonell måte enn sine forgjengere, sier Gulbrandsen.

  Roald Gulbrandsen
  Foto: Moment Studio