NRK Meny
Normal

Mosseordføreren føler seg lurt

Jernebanetunnel gjennom Moss blir tidligst klar i 2014. Jernbaneverket innrømmer at de ikke har fulgt opp vedtaket som ble gjort allerede i 1994.

Jernbanen i Moss
Foto: Ingrid M. Langvik / NRK

De har heller ikke søkt om bevilgning på statsbudsjettet for 2007.

- De har ikke holdt det de har lovet

Gods og persontog vil dundre gjennom byen i minst åtte år til.

For mens Halden i går kunne juble over jernbanesatsing, har lite skjedd med planene for ny jernbanetunnel under Moss sentrum.

Ordføreren i Moss er frustrert, og mener Jernbaneverket nærmest har ført en hel by bak lyset i 12 år.

- Vi har tre bedrifter i byen som har ventet på denne utbyggingen i 20 år. De har investert under forrutsetninger om at dobbeltsporet skulle komme. Det gir dem en grunn til å føle seg lurt, sier ordfører Paul Erik Krogsvold.

Utbyggingen i Moss kommer til å koste opp mot en milliard kroner. Det skal bygges en dobbeltsporet trasè i tunnel midt under Moss sentrum.

Ny jernbanestasjon vil enten bli lagt ved Moss havn eller som undergrunnsstasjon i sentrum.  

-  Det er store beløp det er snakk om, men det er bestemt fra Stortinget at dette skal bygges, sier ordføreren.

- Politikerne som bestemmer

Jernbaneverket mener det er politikerne som har skylda.

- Det er politikerne som bestemmer hvilke saker vi skal jobbe med. Det har hele tiden vært andre prosjekter som har vært høyere prioritert, sier Ellen Svendsvoll, Informasjonssjef i Jernbaneverket Region Øst.

Men stortingsrepresentanten som i går lekket gla'meldingen om jernbanesatsing i Halden, og som har permisjon fra sin stilling nettopp i Jernbaneverket, er provosert over framdriften hos sin arbeidsgiver.

- Stortinget har vedtatt at mossetunnelen skulle prioriteres uten at Jernbaneverket har tatt det til følge. Man får nesten spørre dem om hvorfor de ikke har prioritert dette, sier stortingsrepresentant for Østfold Ap, Irene Johansen

Ordføreren i Moss vil nå ha fortgang i arbeidet.

2014 er alt for langt fram, og i et møte med Jernbaneverket om tre uker vil kravet komme.

- Jeg håper at vi har en ferdig trase i 2012. Vi skal snu alle steiner for å se om vi kan klare å få forsert det slik, sier ordfører Paul Erik Krogsvold.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: