NRK Meny
Normal

Mosse-fabrikk gikk rett i bakken

Her går Sodahuset på den gamle Peterson-tomta rett i bakken.

Her går Sodahuset på den gamle Peterson-tomta rett i bakken.

Video: Arild Settli

Det store bygget har i en mannsalder vært en del av byens profil og vært selve symbolet på industrien i Moss.

M. Peterson & Søn var en treforedlingsfabrikk som ble satt i drift i 1883. I dag ble landemerket og et stykke industrihistorie lagt i grus.

Ble blåst bakover

Mange Mossinger fulgte spent med på den planlagte rivingen fredag ettermiddag.

Arild Settli var blant dem som ville få med seg rivningen.

– Først var vi en gjeng på omtrent 50 personer som var oppe ved Storebro. Dit kom det også folk som har jobbet på fabrikken. Men politiet mente det ikke var trygt der så vi ble jaget fra området, sier han.

Men på et tryggere sted ved House Foundation fikk han likevel orkesterplass til det som skulle skje.

– Først ulte det i omtrent ett minutt. Så kom det et voldsomt trykk slik at vi som sto der ble blåst bakover mot husveggen. Det var akkurat som på film, sier han.

I tillegg til trykket kom det et voldsomt brak som kunne høres over hele byen. Ikke alle hadde fått med seg rivningsdatoen, så politiet var raskt ute på Twitter for berolige folk.

Laster Twitter-innhold

– Vemodig for alle mossinger

Selv om Settli syntes det var spennende å se et så stort bygg bli til grus, innrømmer han at det også er trist for innbyggerne å miste et slikt landemerke.

– Det var et viktig bygg for byen og dette er vemodig for alle mossinger. Det er et stykke historie som er borte. Heldigvis er ikke bygget dampkjelen borte ennå. Den er litt høyere. Når den forsvinner er det virkelig slutt på industribyen Moss, sier han.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • Dømt for rekruttering til IS

  Ubaydullah Hussain er i Borgarting lagmannsrett dømt til ni års fengsel blant annet for å rekruttere Thom Aleksander Karlsen fra Halden til terrororganisasjonen IS. Han er også dømt for IS-medlemskap og ytterligere ett tilfelle av terrorrekruttering.

  Ubaydulla Hussain
 • Skaug selger masse kopper

  Forfatter og artist Trygve Skaug fra Båstad i Trøgstad har solgt hele 20 000 poesikopper, melder Smaalenenes Avis.
  Trygve Skaug har laget krus med egen poesi på med så stort hell at han har annonsert to nye varianter som lanseres i februar.

  Trygve Skaug
  Foto: Kim Erlandsen / NRK