NRK Meny
Normal

Her er kommunen det er verst å bo i

De fire største østfoldbyene er blant landets dårligste kommuner å bo i. Av Østfoldbyene er det Moss som kommer aller dårligst ut.

Moss
Foto: Rainer Prang / NRK

Det viser en rangering gjort at avisa Dagens Næringsliv og Statistisk Sentralbyrå.

Undersøkelsen er delt i tre kategorier, levestandard, tjenestetilbud og sosiale forhold.

De fire største byene i Østfold ligger helt på bunnen av rangeringen over 431 norske kommuner. 29 faktorer knyttet til levestandard, tjenester til innbyggerne og sosiale forhold avgjør plasseringen.

Moss er Norges nest dårligste kommune å bo i, ifølge undersøkelsen. Tredje dårligst er Sarpsborg. Også Halden og Fredrikstad havner blant de ti dårligste.

- Overraskende

Forurensing, inntekt, boligpriser og kommunens tjenester til innbyggerne er noen av kriteriene som har dømt Moss nord og ned.

Stortingsrepresentant for Ap og innbygger i Moss, Irene Johansen, er overrasket over det nedslående resultatet.

- Som innbygger lurer jeg litt på denne undersøkelsen. Jeg vet jo at Moss er en god by å bo i, sier Johansen.

Hun mener det har vært vanskelig å bygge ut tjenestetilbudet i mosseregionen i takt med den kraftige befolkningsveksten.

- Regjeringen har lagt grunnlaget ved å øke inntektene til kommunene de siste tre årene. Lokalt må man prioritere og bygge ut tjenestetilbudet, men med en så stor befolkningsvekst er det en utfordrende jobb, sier Johansen.

- Vanskeligere å være en stor by

Sarpsborg-ordfører Jan Engsmyr (Ap) er på sin side bekymret over bunnplasseringen.

- Vi har ting vi må forbedre oss på, ingen tvil om det. Vi er klar over dette de siste årene, og fremover må vi fortsette å jobbe for å bedre levekårene, sier Engsmyr.

Ordføreren legger imidlertid vekt på at bildet ikke er så entydig som undersøkelsen kan gi inntrykk av. Han mener undersøkelsen favoriserer de små byene.

- De større byene må ta problemene som kommer med stor befolkningsvekst og for eksempel mer kriminalitet. Slike utfordringer slipper de mindre stedene, sier Engsmyr.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Se TV-nyhetene 18.50