NRK Meny
Normal

Moss skjerper inn overtidsbruk

Moss kommune skjerper rutinene for bruk av overtid etter at de i sommer ble anmeldt av Arbeidstilsynet .

Melløs bo- og servicesenter

Arbeidstilsynet anmeldte Moss kommune for brudd på arbeidsmiljøloven.

Foto: Anders Winlund/NRK

– Folk med små stillinger, eller bare tilkallingsvakter som er avhengig av å få en inntekt, men som ikke har en fast jobb. De har i noen grad reagert på at de ikke lenger får lov til å gjøre det, sier hovedtillitsvalgt, Hilde Torgersen i Fagforbundet.

I en inspeksjon tidligere i år avslørte arbeidstilsynet at enkelte ansatte i helse og omsorgs sektoren hadde jobbet helt opp i 86 timer i løpet av en uke.

Her kan du lese arbeidstilsynets rapport

De fant også ut at en ansatt hadde jobbet inntil 16 timers vakter uten at det var søkt om tillatelse fra tillitsvalgte eller arbeidstilsynet, slik loven krever.

– Arbeidsgivers ansvar

Kommunen ble i august anmeldt for brudd på arbeidsmiljøloven, og fikk frist til 15. november med å lage nye rutiner for bruk av overtid.

– Enkelte ganger så må man jobbe en dobbelt vakt. Det vil si at hvis man har kveldsvakt på søndag og nattevakten er syk så må man stå noen timer til. Vi har prøvd å lage noen systemer så vi rapportere det og slilk at tillitsvalgt underskriver på det, slik at det blir lovlig, sier kommunalsjef i Moss, Tore Ekran.

Han forteller at de også skal informere arbeidstakerne i pleie og omsorgssektoren i kommunen om hvilke begrensninger loven setter for hvor mye hver enkelt kan jobbe.

Ekran understreker samtidig at det er arbeidsgivers ansvar at loven blir fulgt.

Mener rutinene er omfattende

De hovedtillitsvalgte fra "Fagforbundet" og " Delta " mener kommunen er på rett vei med de nye rutinene, men er bekymret for hvordan de blir fulgt opp i praksis.

– Vi har sagt at vi kan lage så mye rutiner og papirer som vi vil, men vi er helt avhengig av alle som skal gjøre noe med turnus og vakter får en god nok opplæring, sier hovedtillitsvalgt i Fagforbundet, Hilde Torgersen.

Hovedtillitsvalgt i Delta, Toril Flakstad synes de nye overtidsrutinene er svært omfattende. Hun mener de burde vært enklere.

– Vi får håpe at det fungerer, hvis vi ser at det er ting som må forenkles, så må vi gå inn og gjøre det, sier Flakstad.

Gransker sykehjem i Moss:

Video Granske sykehjem

Granske sykehjem

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • En person omkom

    Politiet bekrefter nå at en person omkom etter å ha blitt påkjørt av toget på østre linje. Ulykken skjedde på strekningen mellom Knapstad og Spydeberg.

  • Østfoldinger i landslagstropper

    Fetterne Tarik og Mohamed Elyounoussi er med i troppen til privatlandskampene mot Island og Panama. Det opplyste Norges Fotballforbund i dag.

    Isabell Herlovsen er med i troppen til kvinnelandslagets VM-kvalifiseringskamper mot Irland. Uttaket ble offentliggjort tirsdag.