Moss i pepperkakedeig

Nå kan du se gamle Møllebyen i Moss, formet i pepperkakedeig.

Moss i pepperkakedeig

Årets pepperkakehus skal bakes til helga. Her ser vi fra fjorårets pepperkakehus av Konvensjonsgården og Verket i Moss.

Foto: NRK

Det er elever ved Steinerskolen som står bak prosjektet. I fjor laget de Konvensjonsgården og Verket i Moss som pepperkakehus.

Det ble Moss by- og industrimuseum så begeistret for at de bestilte gamle Møllebyen i pepperkaker til utstilling på museet i år.

Tradisjon

- Da jeg så Konvensjonsgården og Verket i pepperkakehus avbildet i avisen i fjor, ble jeg mektig imponert, sier Trine Gjøsund ved Moss by- og industrimuseum.

Steinerskolen har en lang tradisjon med å lage flotte pepperkakebygniner til det årlige julemarkedet på skolen. Husene blir loddet ut til inntekt for elevene.

Gjøsund rykket sporenstreks ut etter at hun hadde sett bilder av bygningene for å sikre seg noen til museet, men hun kom for sent, bygningene var allerede solgt. Derfor er hun tidlig ute i år.

Sponsor

- Årets pepperkakehus fra Møllebyen blir stående utstilt ved museet fra 2. desember og en god stund fremover. Det blir sikkert over jul før vi tar dem ned, sier Gjøsund.

For at det hele skulle la seg gjøre stilte Vidar Salbuvik opp som sponsor. Han eier noen av bygningene i dagens Møllebyen, og dermed er elevene sikkret inntekter fra pepperkakehusene selv om de ikke blir solgt på julemarkedet.

Opprinnelige bygninger

Lørdag starter bakingen forklarer Anne Jarulf fra pepperkakekomiteen på Steinerskolen.

- Det er åttendeklassingene som skal bake. Vi har lagt ned ganske mye jobb og jeg har dykket i arkivene for å finne bilder av de opprinnelige bygninene i Møllebyen. Endel av dem er revet i dag, sier Jarulf.

I år havner også pepperkakehusene i kommunens register.

- Ja de skal registeres med gårds og bruksnummer, sier Trine Gjøsund ved Moss by- og industrimuseum.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Konsernsjefen i Nortura slutter

    Konsernsjef Arne Kristian Kolberg i Nortura går av på grunn av manglende resultatoppnåelse. I en pressemelding skriver Nortura at resultatene ikke har stått til styrets forventninger, ifølge Dagens Næringsliv. Kolberg er fra Sarpsborg.

    Arne Kristian Kolberg
    Foto: Ina-Kristin Lindin / NRK
  • Område åpnet etter gasslekkasje

    Et lite område på industriområdet i Fredrikstad er fremdeles stengt i forbindelse med gasslekkasjen, men FREVAR er nå åpent for folk flest, melder politiet.